Читај ми!

Pokušaj bekstva iz zatvora

Sretko Kalinić i Željko Milovanović pokušali da pobegnu iz Okružnog zatvora u Beogradu, ali su brzom intervencijom Žandarmerije odmah vraćeni u ćelije. Na snimku iz zatvora se vidi kako njih dvojica oblače jakne, otvaraju vrata ćelija, provlače se ispod rasečenih rešetki i kreću prema kraju hodnika. Uhapšeno pet radnika obezbeđenja.

Novi detalji - Prilikom pokušaja bekstva, Kalinić i Milovanović su ugurali krpu u usta stražaru kojeg su prethodno savladali. U dvorištu su naišli na pripadnike Žandarmerije i predstavili im se kao kolege i da idu kući sa smene, ali su ih ovi prepoznali, rekli su za RTS izvori u vrhu MUP-a.

Član zemunskog klana Sretko Kalinić, osuđen za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića i Željko Milovanović, osuđen za ubistvo hrvatskog novinara Ive Pukanića, pokušali su jutros bekstvo iz Okružnog zatvora u Beogradu.

Kalinić i Milovanović su u ranim jutarnjim časovima pokušali bekstvo tako što su izašli iz svojih ćelija odvalivši vrata, savladali pripadnika službe obezbeđenja i iskočili kroz prozor u dvorište zatvora.

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milan Obradović rekao je da su Kalinić i Milovanović uspeli testericama da iseku deo rešetke pri dnu vrata ćelija i da se provuku ispod. Obradović je naglasio da će dalja istraga utvrditi kako su došli do tih testerica.

Na snimku koji je predstavljen novinarima na konferenciji direktora Uprave i komandanta Žandarmerija Bratislava Dikića vidi se kako Kalinić i Milovanović oblače svoje jakne, otvaraju vrata ćelija, provlače se ispod rasečenih rešetki i kreću se prema kraju hodniku.

Obradović je rekao da su dvojica zatvorenika uspela da savladaju jednog pripadnika službe obezbeđenja i da ga vežu lisicama, potom su mu skunuli epolete koje su zalepili na svoje džempere.

Begunci su zatim iskočili kroz prozor u dvorište zatvora, što je primećeno iz kontrolnog centra Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, posle čega su efikasno intervenisali pripadnici Žandarmerije i vratili ih u ćelije.

Načelnik žandarmerije Bratislav Dikić je rekao je da su Kalinić i Milovanović pokušali da pruže otpor, ali da su ih pripadnici žandarmerije savladali.

Milan Obradović kaže da Kalinić i Milovanović nisu imali nikakvu mogućnost da pobegnu iz zatvora. "Ovo je bio samo nepodoban pokušaj bekstva, jer ne postoji mogućnost da izađu iz objekta", rekao je Obradović.

Uhapšeni čuvari

Zbog sumnje da su odgovorni za pokušaj bekstva Kalinića i Milovanovića, večeras je uhapšeno pet pripadnika službe obezbeđenja i oni su na saslušanju. 

Uhapšeni su Ninoslav Strahinjić, Dragiša Grković, Srđan Danić, Nenad Mitrović i Tomislav Lalović.

Oni su jutros suspendovani s posla, i ukoliko se utvrdi da postoji njihova odgovornost preti im kazna od pet meseci do tri godine zatvora.  

Kalinić i Milovanović, inače nisu bili u istoj ćeliji, već su obojica bili u samici.

Advokat Željka Milovanovića Dušan Mašić kaže da nije zvanično obavešten o pokušaju bekstva njegovog klijenta.

"Ništa nije ukazivalo na to da će pokušati bilo kakvo bekstvo, dogovarali smo se o njegovoj odbrani, juče smo imali suđenje posle podne. Sedeo sam pored njega na optuženičkoj klupi i razgovarao sa njim. Nisam ni pretpostavljao da nešto ovako može da se desi niti znam šta se desilo," kaže Mašić.

Inače, Sretko Kalinić je pravosnažno osuđen na 30 godina zatvora zbog ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića 12. marta 2003. godine u Beogradu.

Milovanović je pred hrvatskim pravosuđem osuđen na 40 godina zatvora zbog ubistva vlasnika hrvatskog Nacionala Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franića.

Za isto delo mu se sudi i u Specijalnom sudu u Beogradu. To suđenje trebalo je juče da počne ispočetka, a odloženo je za 5. mart na zahtev odbrane. Milovanović je najavio da će se izjasniti o krivici pošto se do sada branio ćutanjem.

Ponovljeno suđenje Sretku Kaliniću i Milošu Simoviću, zbog ubistava, otmica i drugih krivičnih dela koja su izvršili kao pripadnici zemunskog klana, zakazano je za 27. februar pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Simović i Kalinić u odsustvu su pravosnažno osuđeni na po 40 godina zatvora. Posle sedam i po godina bekstva uhapšeni su u junu 2010. godine, a sud im je na njihov zahtev dozvolio obnovu postupka.

Kako je tokom prvobitnog procesa utvrđeno, Simović i Kalinić su zajedno učestvovali u devet ubistava, dizanju u vazduh firme "Difens roud", kao i otmicama Suvada Musića i Milije Babovića.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво