Читај ми!

Izmena optužnice protiv Hadžića?

Haško Tužilaštvo predložilo izmene optužnice protiv bivšeg predsednika RSK Gorana Hadžića kojima se, kako se navodi, precizira njegova odgovornost i ispravljaju neke nejasnoće u optužnici.

Tužilaštvo je predložilo raspravnom veću Haškog suda izmene optužnice protiv bivšeg predsednika Republike Srpske Krajine Gorana Hadžića kojima se precizira njegova odgovornost i ispravljaju neke nejasnoće u optužnici, saopštio je Haški tribunal.

"Izmenama se želi preciznije definisati Hadžićev važan doprinos udruženom zločinačkom poduhvatu, kako delima tako i propustima", navodi tužilaštvo koje tereti Hadžića da je planirao, podsticao, naređivao i pomagao u zločinima tako što je ohrabrivao ili odobravao politiku progona, nasilje i druga zlodela.

Tužilaštvo nastoji da dokaže da je zločine počinio i time što nije preduzimao potrebne mere da zaštiti zatvorenike i nesrpsko stanovništvo na okupiranim područjima.

Tim izmenama tužioci žele da otklone i nejasnoće u vezi sa žrtavama, tako da iste žrtve u različitim tačkama optužnice budu opisane na jednak način, kao i nejasnoće oko područja koje obuhvata optužnica.

Predložene izmene nisu nepravedne prema Hadžiću. One mu bolje i detaljnije objašnjavaju optužnicu i ne utiču na njegovo pravo da mu se sudi bez nepotrebnih odgađanja. One ne dodaju nove tačke optužnice i ne utiču na predviđeni početak i dužinu trajanja suđenja, ističe Tužilaštvo.

Hadžić je optužen je za progon hiljada i ubistva stotina Hrvata tokom rata u Hrvatskoj, kao i za niz drugih zločina među kojima su i maltretiranja, razaranja i pljačka.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво