Читај ми!

Sprečeni da zaštite civile

Vojnik "plavih šlemova" UN Jan Velendorf kaže da je u školi u Dvoru na Uni bilo više od devet žrtava, kao i da u to vreme nije bilo nijednog srpskog vojnika. Komandir isključivi krivac što masakr nije zaustavljen, rekao Velendorf za RTS.

Danski vojnik Jan Velendorf koji je prvi progovorio o masakru hendikepiranih civila u Dvoru na Uni 1995. godine tvrdi da je u školi bilo više od devet žrtava.

"U toj školi, lično sam sa 25 metara razdaljine video kako je ubijeno četvoro hendikepiranih ljudi. Sećam se kako je vojnik jednoj hendikepiranoj ženi pucao u vrat, a zatim šutnuo njena kolica", rekao je Velendorf za RTS.

Velendorf kaže i da vojnici koji su bili sa njim tvrde da je najmanje deset leševa bilo razbacano po školi.

"Mi nismo reagovali, jer nam je rečeno da čekamo, da ne pucamo, samo da čekamo. Sigurno bismo zaustavili ubice da smo dobili dozvolu da to uradimo", kaže danski vojnik.

Velendorf tvrdi da je njegov tadašnji komandir, kome su javili kada su videli ubijanje, isključivi krivac što nije zaustavljen masakr.

Komentarišući navode koje su prenosili neki hrvatski mediji, da su zločin počinili srpski vojnici, Velendorf kaže da nijednog srpskog vojnika nije bilo u to vreme.

"Jako mi je žao zbog toga što nismo reagovali. Dugo smo čekali komandu koje nije bilo. Pokušao sam i ranije da javno pričam o tom događaju, ali me niko nije slušao sve dok nisam kontaktirao medije", zaključuje Velendorf.

Inače, zločin u Dvoru na Uni aktuelizovan je nakon što je prošlog proleća Velendorf, pripadnik "plavih šlemova" UN, rekao u intervjuu za list BT da je 200 danskih vojnika nemo gledalo masakr najmanje devetoro starijih i hendikepiranih Srba koji su se od rata krili u osnovnoj školi u Dvoru.

Posle 17 godina, tužilaštva Srbije i Hrvatske tragaju za počiniocima masakra u Dvoru na Uni, zbog čega je i srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević otputovao u Kopenhagen, gde je saslušao svedoke – četvoricu vojnika i jednog novinara.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво