Читај ми!

Šešelju ugrađen pejsmejker

Vojislavu Šešelju danas ugrađen pejsmejker. Pretresno veće koje vodi proces protiv Šešelja naložilo da ga, po povratku u pritvor, pregleda ruski specijalista koji ga je i ranije pregledao.

Lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju danas je ugrađen pejsmejker, saopšteno je iz Srpske radikalne stranke.

"Prema nezvaničnim informacijama koje imamo u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala, Šešeljevoj supruzi saopšteno da je ta intervencija završena. Međutim iz Sekretarijata Haškog tribunala, Jadranku Šešelj su obavestili da je neizvesno da li će ona u toku dana moći da poseti Vojislava Šešelja", rekao je poslanik SRS-a Nemanja Šarović.

Radikali su, takođe, zatražili da javnost što pre dobije informacije o njegovom zdravstvenom stanju.

Šarović je rekao da su lekari bolnice u Lajdenu u koju je primljen u petak uveče bili "zapanjeni" njegovim lošim zdravstvenim stanjem i činjenicom da je njegov puls bio veći od 240 otkucaja u minutu.

"To pokazuje da su sve tvrdnje koje je SRS iznosio o teškom zdravstvenom stanju Šešelja tačne a da je to bez osnova pokušala da demantuje portparol Haškog tribunala Nerma Jelačić", kazao je Šarović.

U međuvremenu, Pretresno veće koje vodi proces protiv Šešelja zatražilo je informacije o njegovom zdravstvenom stanju i naložilo da ga, po povratku iz bolnice, u pritvoru pregleda ruski specijalista koji ga je i ranije pregledao.

Veće predsedavajućeg Žan-Kloda Antonetija zatražilo je od uprave sudskog pritvora izveštaj o okolnostima pod kojim je lider SRS-a prošlog petka smešten u bolnicu.

Pretresno veće naredilo je i da Šešelja, "što je moguće pre", pregleda ruski pneumolog Sergej Nikolajevič Avdejev, koji je prošle godine sa još jednim specijalistom već pregledao lidera radikala, na njegov zahtev.

Šešelj je tada odbio da ga pregleda britanski kardiolog zbog njegove nacionalnosti.

Trebalo bi da doktor Avdejev o svojim nalazima Pretresno veće obavesti što pre, a najkasnije 30 dana po Šešeljevom povratku u pritvor, piše u današnjem nalogu sudija.

U slučaju da dr Avdejev ne bude na raspolaganju, od Sekretarijata se traži da imenuje drugog lekara iste nacionalnosti, specijalizovanog za trenutnu patologiju optuženog, a Sekretarijat bi, takođe, trebalo da dozvoli dr Avdejevu da, u slučaju potrebe, zatraži pomoć nekog drugog lekara.

Hag: Šešeljevo stanje stabilno

Haški tribunal, međutim, ne želi da potvrdi da li je Šešelju ugrađen pejsemjker. Portparolka Nerma Helačić odbacila je navode da se radi o nemaru Tribunala, istakavši da su sve službe Tribunala reagovale čim je primećeno da se zdravstveno stanje Vojislava Šešelja pogoršalo.

Inače, Tribunal je dva puta saopštio da je Šešeljevo stanje stabilno i da nije životno ugrožen, nasuprot prekjučerašnjim tvrdnjama zvaničnika SRS-a.

Nerma Jelačić juče je naglasila da, "protivno izjavama u Beogradu o 'kliničkoj smrti' optuženog, trenutno raspoložive medicinske informacije pokazuju da je on u stabilnom stanju i da njegova bolest ne ugrožava njegov život".

Jelačićeva je rekla da ne može da otkrije detalje o Šešeljevom zdravstvenom stanju zbog toga što on i dalje odbija da to odobri.

Portparolka Tribunala odbacila je kao netačne i tvrdnje SRS-a da Tribunal ne obaveštava Šešeljevu porodicu o njegovom stanju, ponavljajući da su članovi porodice i neki od pravnih savetnika tokom minulog vikenda dobijali redovne informacije o tome.

Tribunal je omogućio i telefonski razgovor Šešelja sa suprugom Jadrankom, koja ga je juče i posetila u bolnici i posećivaće ga dok bude na lečenju, napomenula je Jelačićeva, dodajući da Šešelj ima najbolju raspoloživu negu.

Nepoznato kada se Šešelj vraća u pritvor

Upitana kada će se Šešelj vratiti u pritvor, portparolka Tribunala izjavila je da o tome ne može da govori, zbog toga što su za Šešelja tokom njegovog boravka izvan pritvora u Sheveningenu zadužene holandske vlasti.

Kako je ranije saopštila Srpska radikalna stranka, Šešelj je prošlog petka bio hitno prebačen u bolnicu u Lajdenu, univerzitetskom centru desetak kilometara od Haga, pošto mu je pozlilo u sudskom pritvoru.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić juče je u Hagu razgovarao s predstavnicima Haškog tribunala i ukazao da je neprihvatljivo da optuženi Vojislav Šešelj bude premešten u bolnicu van pritvorske jedinice a da o tome ne budu obaveštene srpske vlasti.

Zbog tahikardije, poremećaja u srčanom ritmu, Šešelj je prošle godine bio podvrgnut "ablaziji", medicinskoj intervenciji kojom se pravilan srčani ritam uspostavlja uz pomoć sonde koja se kroz preponske arterije ubacuje u srce.

Više puta, specijalisti koje je angažovao Tribunal ustanovili su da je Šešelj gojazan i preporučivali su mu dijetu, što je on energično negirao u sudnici, pripisujući negativne rezultate analiza rada njegove jetre navodnim pokušajima da ga neko otruje.

Tribunal Šešelju od jeseni 2007. sudi po optužnici za zločine nad Hrvatima i Muslimanima tokom ratova u Hrvatskoj i BiH, 1991-1993, a završne reči zakazane su za početak marta.

Број коментара 39

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво