Читај ми!

Bez susreta Ljajića i Šešelja

Predstavnici Haškog tribunala preneli su Rasimu Ljajiću da je stanje Vojislava Šešelja stabilno, ali bez detaljnijih informacija. Ljajić i Šešelj nisu se sastali u bolnici u Hagu, jer je lider radikala to odbio. Predsednik Nacionalnog saveta preneo predsedniku Tribunala primedbe na proceduru smeštanja Šešelja u bolnicu.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić razgovarao je u Hagu sa predsednikom Tribunala Teodorom Meronom, glavnim tužiocem i sekretarom o zdravstvenom stanju lidera SRS Vojislava Šešelja. Ljajić, međutim, nije dobio detaljnije informacije o stanju haškog optuženika, niti je Šešelj, koji se nalazi u bolnici, pristao da se sa njim sastane.

Predstavnici Tribunala preneli su Ljajiću da, bez saglasnosti Vojislava Šešelja, ne mogu da mu saopšte zbog čega je optuženik već pet dana u bolnici.

"Predstavnici Tribunala nisu mogli da nam detaljno daju informacije o zdravstvenom stanju osim što su rekli da je njegovo zdravstveno stanje stabilno, da je u petak prebačen u tu bolnicu i da su ispitivanja u toku", rekao je Rasim Ljajić.

Iako je, kako je rekao, hteo da poseti Šešelja u bolnici, susreta nije bilo pošto je lider radikala to odbio.

"Šešelj nije želeo da razgovara s obzirom na njegov principijelni stav da ne želi da prima nikog od predstavnika vlasti u Srbiji, napominjući da to nije nikakva lična reakcija prema meni, već njegovo stanovište koje ima od kada boravi u Hagu", rekao je Ljajić.

Primedbe na procedure 

Ljajić je Tanjugu izjavio da je predsedniku Tribunala Teodoru Meronu preneo primedbe na proceduru smeštanja Šešelja u bolnicu Lajden u Hagu 6. januara, o čemu nije bila obaveštena ni Ambasada Srbije u Holandiji niti Nacionalni savet.

"Ukazali smo da je to nedopustivo i zahtevali da se uspostavi mehanizam koordinacije u takvim situacijama, odnosno da nas infomišu kada je neko prebačen iz pritvorske jedinice u Sheveningenu ili ukoliko je potrebna bilo kakva hitna medicinska intervencija kako bismo mogli da obavestimo porodice", rekao je Ljajić i dodao da su se predstavnici Tribunala složili.

Ljajić je dodao i da je Nacionalni savet ponudio da se u Hag pošalju lekari iz Srbije, da se Tribunal sa tim slaže i da će, ukoliko se i Šešelj saglasi, to biti i učinjeno.

Prema njegovim rečima, Nacionalni savet će nastaviti da održava stalnu komunikaciju sa predstavnicima Tribunala i da se informiše o stanju svih zatvorenika.

"Suština je da moramo da uspostavimo koordinaciju, jer tu je nastao glavni problem i na tome ćemo raditi", dodao je Ljajić, koji je u Hagu razgovarao i o saradnji Srbije sa Tribunalom u kojoj, kako je ocenjeno, nema otvorenih pitanja.

Zvaničnici Tribunala tvrde da je Šešeljevo zdravstveno stanje stabilno i da mu život nije ugrožen, dok u Srpskoj radikalnoj stranci tvrde da se Šešelj i dalje oseća slabo i da ima aritmiju i tahikardiju.

Ne zna se koliko će Vojislav Šešelj ostati u bolnici niti da li će biti podvrgnut nekoj intervenciji, mada njegova supruga Jadranka Šešelj kaže da je planirana operacija na srcu.

Šef pravnog tima za odbranu Šešelja Zoran Krasić izjavio je da je lider SRS-a, kada je 6. januara primljen u bolnicu Lajden u Hagu, bio "praktično klinički mrtav".

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво