Читај ми!

Šešeljevo stanje stabilno

Haški tribunal saopštava da je zdravstveno stanje Vojislava Šešelja stabilno i da njegov život nije ugrožen. Radikali optužuju Tribunal da sprečava Šešeljevo lečenje i da svesno pokušava da mu oduzme život.

Predstavnica Tribunala u Hagu Nerma Jelačić rekla je da je zdravstveno stanje Vojislava Šešelja stabilno i da njegov život nije ugrožen. Detalji o njegovom stanju ne mogu biti objavljeni zato što Šešelj to nije odobrio, dodala je Jelačić.

"U vezi s izveštajima medija o zdravstvenom stanju Vojislava Šešelja, želela bih da naglasim da je, prema medicinskoj dokumentaciji u našem posedu, njegovo zdravstveno stanje stabilno, i trenutno nema nikakvih naznaka da mu je život ugrožen", piše u izjavi koju je Jelačić dostavila agenciji Beta.

Jelačić je naglasila da nije u mogućnosti da obelodani pojedinosti Šešeljevog stanja, "osim ako se on decidno i u pisanoj formi složi s obelodanjivanjem takvih informacija".

"U ovom slučaju, Šešelj je odbio da to odobri", naznačila je Jelačić.

Poverljiva priroda informacija o zdravstenom stanju pritvorenika je u skladu sa međunarodnim standardima, napomenula je predstavnica Tribunala.

Jelačić je istakla da sekretar Tribunala stalno obaveštava Šešeljevu suprugu Jadranku o zdravstvenom stanju njenog supruga, a "neke informacije" daje i Šešeljevom pravnom savetniku Dejanu Miroviću.

Jelačić je posredno potvrdila da je Šešelj izvan sudskog pritvora u Sheveningenu, ističući da su "holandske vlasti zadužene za bezbednost pritvorenika ukoliko su oni izvan Pritvorske jedinice Ujedinjenih nacija" što je "razlog zašto se lokacija na kojoj se pritvoreno lice nalazi, drži u tajnosti, i pristup njemu je strogo ograničen".

Portparolka Tribunala je ponovila da se Šešelju i drugim pritvorenicima pruža najbolja raspoloživa medicinska nega.

SRS: Hag oduzima život Šešelju

Srpska radikalna stranka (SRS) zatražila je od Haškog tribunala da pod hitno obavesti javnost o zdravstvenom stanju lidera stranke Vojislava Šešelja protiv koga se vodi postupak pred tim sudom i da mu omogući razgovor sa porodicom.

"SRS smatra da je skandalozno da Sekretarijat Haškog tribunala i dalje ne odgovara na uporne pozive pravnih savetnika Vojislava Šešelja koji od petka uveče pokušavaju da saznaju kakvo je zdravstveno stanje predsednika Srpske radikalne stranke i zašto je prebačen u bolnicu", navela je ta stranka u saopštenju.

Kako se navodi, stručnjaci koji prate zdravstveno stanje Šešelja ocenili su da ga u Tribunalu "namerno neadekvatno leče", odnosno da sprečavaju lečenje.

"To znači da svesno pokušavaju da mu oduzmu život. Vojislavu Šešelju se neprekidno brutalno krše procesna i osnovna ljudska prava, čak i pravo na život", ističe da stranka i zahteva da se, kako tvrde, prekine tortura i zlostavljanje lidera SRS.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво