Читај ми!

Nastavak izgradnje pruge Valjevo-Loznica

Radovi na pruzi Valjevo-Loznica nastaviće se novcem iz "ruskog kredita", izjavio ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić, precizirajući da je dogovor o kreditu, namenjenom ulaganjima u železničku infrastrukturu, pri kraju.

U narednih mesec dana biće nastavljeni radovi na izgradnji pruge Valjevo-Loznica, a dogovori sa ruskom stranom oko organizacije posla i realizacije kredita od 800 miliona dolara će biti završeni u narednih 15 dana, rekao je u Valjevu ministar za infrastrukturu i energetiku Milutin Mrkonjić.

Ministar za infrastrukturu i energetiku je najavio da će u decembru na Divčibarama biti održan sastanak sa predstavnicima svih gradova i opština iz zapadne Srbije, kojima gravitiraju projekti za izgradnju koridora i pruge Valjevo-Loznica, kao i političkih i privrednih organizacija.

Tom prilikom predstavnici će izneti svoje programe i planove i dobiti odgovore na pitanja koja se odnose na realizaciju izgradnje Koridora 11, rekao je ministar, nakon što je u Valjevu, okolnim selima i naseljima "predao" na korišćenje nekoliko kilometara novoizgrađenih i popravljenih puteva.

Mrkonjić je rekao da Vlada Srbije i Ministarstvo na ovaj način pokazuju da im je, pored izgradnje koridora, koji su značajni za celu Srbiju, veoma stalo da se izrade i saobraćajnice širom Srbije koje će, kao ove u Valjevu, poboljšati uslove života i rada građana u ovim mestima.

Valjevo po svojim mogućnostima predstavlja jedan od najznačajnijih centara u Srbiji i da zaslužuje još veću podršku za njegov brži razvoj, rekao je Mrkonjić.

Generalni direktor "Železnica Srbije" Milovan Marković rekao je da su vlada, ministarstvo i to javno preduzeće učinili sve da se realizuje projekat vredan 260 miliona evra.

Marković kaže da će generalni izvođači biti ruske građevinske kompanije koje u ovom poslu imaju veliko iskustvo, kao i da je jedan od uslova Srbije, da se angažuju srpske kompanije, među kojima su i neke iz Valjeva.

Na pruzi Valjevo-Loznica ima 19 tunela u ukupnoj dužini 10 kilometara i mnogi od njih su već završeni ili je njihova izgradnja započela, rekao je Marković.

Pruga će biti jednokolosečna, elektrificirana za brzinu od 120 kilometara na sat, sa potpuno centralizovanom kontrolom saobraćaja, i to je najmodernija pruga koja se danas gradi u Evropi, rekao je Marković.

Pruga Valjevo-Loznica, u narodu je poznata i kao "ratna pruga" jer su radovi u nekoliko navrata započinjani pred ratove na prostorima bivše Jugoslavije, a započeta je pre skoro 80 godina.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво