Kriza pojeftinjuje kredite

Evropska centralna banka smanjila je baznu kamatnu stopu, što se odrazilo na euribor, pa bi uskoro i rate stambenih kredita u Srbiji trebalo da budu manje.

Pokušaj da se spase evrozona doneće izvesno olakšanje zaduženim građanima. Evropska centralna banka smanjila je baznu kamatnu stopu, što se odrazilo na euribor, pa bi uskoro i rate stambenih kredita trebalo da budu manje.

"Imajući u vidu da je došlo do smanjenja referentne kamatne stope, naši klijenti mogu da očekuju da će im i rate kredita biti usklađene sa tom stopom, odnosno da će biti niže nego do sada", kaže Dušan Mihailović iz Hipo alpe adrija banke.

Euribor je dnevna referentna kamatna stopa po kojoj banke jedna drugoj nude novac za pozajmljivanje na međubankarskom tržištu.

Rikardo Perisporo iz Banke Inteza navodi da ta banka kvartalno usklađuje kamatne stope u odnosu na euribor. "Učinili smo to u septembru, novo će biti krajem decembra. Gruba procena je da bi na zajam od 100.000 evra ušteda bila oko 50 evra godišnje", navodi Perisporo.

Ukoliko je, na primer, kredit 50.000 evra, s rokom otplate od 25 godina, uz smanjenje ukupne kamate za 0,1 procenat, mesečna ušteda će biti tri evra.

Iako je to malo, značajno je da se kamatne stope uopšte smanjuju.

Dušan Uzelac sa sajta Kamatica kaže da se očekuje dalji pad euribora. "U slučaju da euribor pada, očekujemo da marža bude fiksna, ona je vezana za rizik poslovanja i, ako nema većih rizika poslovanja, možemo očekivati i niže kamatne stope", objašnjava Uzelac.

I ekonomista Miroslav Zdravković smatra da je izvesno da će u narednom periodu kamatne stope ići ka nuli, kao što su na nultom nivou u Švajcarskoj i Americi.

"Međutim, tim smanjenjem kamatnih stopa, ma koliko da se olakšava pozicija i država i zaduženog stanovništva i preduzeća, ne može se podići ekonomija", poručuje Zdravković.

Evropska centralna banka saopštila je da smanjenjem bazne kamate pokušava da smanji pritisak na zemlje evrozone, ali poručuje da neće izvlačiti evropske vlade iz dugova.

Neočekivani potez centralne finansijske instritucije Evrope podstakao je, međutim, jačanje akcija na evropskim berzama.

broj komentara 5 pošalji komentar
(utorak, 08. nov 2011, 13:46) - anonymous [neregistrovani]

Gospodo

Zar niste ukapirali da ovakva vrsta poslovanja i kapitalizma polako ali sigurno umire.

(utorak, 08. nov 2011, 12:31) - Voroncov [neregistrovani]

Neće biti lako naći ni nove žrtve

A ima i ovo što bi rekao narod : "Sve je manje ovaca za šišanje"

(utorak, 08. nov 2011, 10:08) - anonymous [neregistrovani]

Zloupotreba zakona

Banka me je upravo obavestila da će mi kamatna stopa na kredit (ugovorena kao promenljiva) "biti fiksna do kraja otplate kredita", shodno Zakonu o zaštiti korisnika finansijskih usluga. Ko bankama doaka, svaka mu čast, a i ovim kreatorima zakona. Hvala na zaštiti gospodo!

(utorak, 08. nov 2011, 09:06) - anonymous [neregistrovani]

Smesno

I to vi nazivate pojeftinjenjem?

(utorak, 08. nov 2011, 08:56) - anonymous [neregistrovani]

Kod nas sve suprotno

Garantujem da se rate kredita (pogotovu stambenih) kod nas nikad neće smanjivati već samo povećavati bez obzira na vrednost euribora. Priče o smanjivanju su priče za malu decu.