Читај ми!

Saradnja u regionu prioritet

Srbija ulaže ogromne napore za jačanje regionalne saradnje i sprovođenje reformi, rekao predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković na konferenciji Centralnoevropske inicijative u Beogradu, uz očekivanje da će Srbija u decembru dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Premijer Mirko Cvetković smatra da je godišnji Samit Centralnoevropske inicijative (CEI) u Beogradu bio dobra prilika da se razmotre najvažniji aspekti regionalne saradnje i da predstavnici zemalja članica razmene mišljenja o mogućnostima za jačanje saradnje i konkurentnosti svojih ekonomija.

Cvetković je istakao da je za Srbiju velika čast da predsedava CEI kao jednom od najvažnijih i najstarijih regionalnih inicijativa, ali da predstavlja i veliku odgovornost.

Prema njegovim rečima, Srbija je uložila maksimalne napore za promovisanje i postizanje ciljeva CEI kao što su regionalna saradnja i potpunije uključivanje u evropske razvojne tokove.

Premijer je ukazao da su realizovani mnogi projekti, posebno u oblasti ekonomije, transporta, energije, nauke i tehnologije, obrazovanja, poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Cvetković je istakao da je u realizaciji tih projekata veoma značajna bila saradnja sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i podsetio da je ove godine pokrenuta i Inicijativa za promociju razvoja građanskog društva.

CEI će nastaviti da promoviše jačanje veza sa EU, kao i sa ostalim regionalnim incijativama i institucijama, naglasio je premijer Srbije.

Sastanak ispunio misiju

Crnogorski premijer Igor Lukšić je ocenio da je današnji sastanak ispunio svoju misiju.

"Uspeli smo razmeniti mišljenja o svemu onome što će biti predmet interesovanja i pažnje naših zemalja, a pre svega ekonomska politika koju treba da razmotrimo kako bi se izborili sa posledicama krize koja će se sasvim sigurno prolongirati", naglasio je premijer Crne Gore.

Lukšić je rekao da se na taj način zemlje CEI suočavaju sa potrebom da ekonomski sistemi budu konkurentni i da se iskoriste potencijali regiona.

Članice CEI, prema njegovim rečima, imaju ogroman ekonomski potencijal.

Lukšić je uveren da će u vreme koje dolazi ovaj region beležiti najveći ekonomski rast.

Generalni sekretar CEI Gerhard Fancelter rekao je da je najbolji lek protiv krize "više Evrope, a ne manje Evrope" i da je zato potrebno jačati saradnju zemalja srednje Evrope sa Evropskom unijom.

Fancelter je čestitao Cvetkoviću na pozitivnom mišljenju Evropske komisije o zahtevu za članstvo Srbije i ocenio da je Srbija posvećena regionalnoj saradnji.

Predsednik EBRD Tomas Mirov upozorio je na moguću kreditnu krizu u CEI.

"Ekonomsko usporavanje u zapadnoj Evropi, uz zabrinutost za jačinu matičnih banaka evrozone, predstavlja dvostruku pretnju ekonomijama centralne i jugoistočne Evrope, orijentisanim na izvoz i dovode do novog regionalnog pomanjkanja kredita", izjavio je predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj Tomas Mirov.

Predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Nikola Špirić ocenio je, u obraćanju učesnicima Samita, da se reformski napori isplate ne samo zbog članstva u EU, već i zbog unutrašnjih promena države u korist privrede i građana.

Špirić je rekao da je Bosni i Hercegovini nužno potrebno deset godina sprovođenja dobro osmišljenih i koordinisanih ekonomskih politika, kako bi dostigla nivo najmanje konkurentnih zemalja članica EU i tako ispunila jedan ekonomski kriterijum za članstvo u Uniji.

Premijer Ukrajine, zemlje koja preuzima predsedavanje CEI, Mikola Azarov rekao je da njegova država smatra saradnju u okviru te inicijative veoma važnom na putu evrointegracija.

Azarov je dodao da je razmena iskustava između zemalja članica EU i regionalnih inicijativa veoma korisna.

"Smatramo da će aktiviranje kontakata CEI i EU doprineti aktivnijem radu i privrednom nastupu, kao i pospešivanju realizacije ciljeva zemalja koje nisu članice Unije, rekao je Azarov.

Ambasador Italije u Srbiji Armando Varikio ocenio je da regionalni forumi poput Centralnoevropske inicijative mogu imati ključnu ulogu u suočavanju sa globalnim izazovima.

U okviru bilateralnih razgovora sa kolegama iz zemalja članice CEI on je, kako je naveo, preneo zainteresovanost za međusobnim ukidanjem viza.

CEI, koja broji 18 članica, zemalja centralne, istočne i jugoistočne Evrope, osnovana 1989. godine, jedna je od nekoliko regionalnih inicijativa kojima Srbija predsedava ove godine.

Članice Centralnoevropske inicijative su: Albanija, Austrija, Belorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Mađarska, Italija, Makedonija, Moldavija, Crna Gora, Poljska, Rumunija, Srbija, Slovačka, Slovenija i Ukrajina.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво