Читај ми!

Manjkavosti javnih nabavki

Želja vlasti je da tokom predizborne kampanje ima neuređen prostor javnih nabavki, ocenjuju u "Koaliciji za nadzor javnih finansija".

Izmene sistema javnih nabavki u Srbiji pripremaju se prebrzo i u tajnosti, a jedan od mogućih razloga za to jeste želja vlasti da tokom predizborne kampanje ima neuređen prostor javnih nabavki, ocenjuju u "Koaliciji za nadzor javnih finansija".

Kao glavne zamerke navode kratak rok za pripremu izmena Zakona o javnim nabavkama i ukidanje Uprave za javne nabavke.

Iz organizacije "Transparentnost Srbija" upozoravaju da nije jasno koje institucije treba da funkcionišu u novom sistemu javnih nabavki i dodaju da je sam plan u mnogim delovima nesprovodiv.

"Nema nečega čega bi trebalo da bude u jednom akcionom planu, a to je jasna vizija onih koji starategiju i akcioni plan donose, odnosno jasna vizija koje institucije treba da sprovedu novi zakonski okvir u novom sistemu koji bi trebalo da bude bolji od postojećeg", ocenjuje Nemanja Nenadić iz "Transparentnosti Srbija".

Iz "Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava" ocenjuju da je Vlada, predviđanjem da će se borba protiv korupcije, u okviru projekta, odvijati krajem 2012. i početkom 2013. godine, na vrlo eksplicitan način, za sada, odustala od borbe protiv korupcije.

"Mi dobro vidimo da će za nekoliko meseci u ovoj zemlji biti izbori i nama nije nejasno da se ovaj zakon donosi, pre svega, zbog izbora. Potrebno je da imamo jedno polje koje je potpuno neregulisano u periodu predizborne kampanje da bi neko sutra mogao da obavlja određene poslove bez ikakve kontrole", kaže Dragan Dobrašinović iz te organiazcije.

U "Koaliciji za nadzor javnih finansija" smatraju da se pri formulisanju zakona mora imati u vidu ukidanje nepotrebnih procedura, smanjenje diskrecionih ovlašćenja, povećanje transparentnosti, kontrola i nadzor, javna odgovornost i delotvorno kažnjavanje.

Novi zakonski okvir, takođe, treba da obezbedi da nijedno kršenje zakona ne ostane nekažnjeno. Predlozi su u utorak upućeni Ministarstvu finansija, a osim na Zakon o javnim nabavkama, odnose i na Krivični zakon, a sve da bi borba protiv korupcije bila uspešna.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво