Читај ми!

Ko će kontrolisati isplatu zarada?

Poreska uprava pokrenula inicijativu da banke obavljaju kontrolu uplate doprinosa na zarade. Međutim, iz Udruženja banaka odgovaraju da banke nisu institucije koje bi trebalo to da kontrolišu.

Pomoćnik direktora Poreske uprave Rada Kostić rekla je da je ta institucija pokrenula inicijativu da se prilikom isplate neto zarade u poslovnim bankama obavlja i kontrola da li je poslodavac isplatio doprinose na zarade.

Kostićeva je, gostujući na RTS-u, istakla da je takva inicijativa potekla od Poreske uprave još pre dve godine i da ju je tada prihvatilo Ministarstvo finansija.

Prema njenim rečima Poreska uprava sa nešto više od 600 inspektora nije u situaciji da iskontroliše više od 300.000 obveznika, 222.000 preduzetnika i preko 100.000 pravnih lica.

Kostićeva je istakla da je bilo sastanaka na kojima su učestvovali predstavnici banaka i dogovoreno je da softverske programe, ukoliko su potrebni, obezbedi Poreska uprava.

O tome da će banke da kontrolišu poslodavce nije bilo reči jer bi, prema njenim rečima, kontrola poslodavaca i dalje ostala u nadležnosti Poreske uprave.

"Banke jedino neće pustiti neto zaradu bez obračuna poreza i doprinosa", dodala je Kostićeva.

Sa druge strane, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić rekao je da je rešenje da banke proveravaju prethodno plaćanje poreza i doprinosa pre isplate plata potpuno neprihvatljivo za banke.

Banke nisu institucije koje bi to trebalo da kontrolišu, niti su osposobljene kadrovski, funkcionalno, organizaciono za poslove takve vrste, rekao je Dugalić RTS-u.

U Srbiji, kako je rečeno, polovina poslodavaca ne plaća doprinose, a dug po tom osnovu iznosi oko 230 miijardi dinara. Čak 75 milijardi odnosi se na takozvana nenaplativa potraživanja, jer su preduzeća u stečaju ili su loše privatizovana.

Zbog neuplaćenih doprinosa država je do sada tri puta povezivala staž zaposlenima 2007, 2008 i 2010. godine, što je budžet do sada koštalo 250 miliona evra.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво