Читај ми!

Fratini: Očekujem veće investicije

Ekonomska kriza u evrozoni i Italiji ne ugrožava privrednu saradnju sa Srbijom, kaže ministar spoljnih poslova Italije u razgovoru za RTS.

Godinama prvorazredni spoljnotrgovinski partner naše zemlje, Italija je i jedini strateški partner Srbije u Evropskoj uniji. Dve stotine pedeset italijanskih formi koje posluju kod nas zapošljavaju 18.000 radnika.

Robna razmena dve zemlje ove godine dostići će rekordne tri milijarde evra, a njen poseban kvlalitet je u tome što je skoro ceo srpski uvoz iz Italije pokriven plasmanom naših proizvoda i usluga na italijansko tržište.

Pojedine pesimističke prognoze da bi kriza u Italiji, koja ima budžetski deficit od 120 procenata, mogla da ugrozi italijanske investicije kod nas, opovrgao je šef italijanske diplomatije.

"Kroz bilateralnu saradnju, naročito u oblasti ekonomije, Italija i Srbija su ove godine povećale obim robne razmene za skoro četvrtinu. Industrijska proizvodnja u Italiji je poslednja dva meseca, porasla za 4,6 odsto. To je pozitivna poruka vama. Italijanski izvoz je u proteklih pola godine povećan 17 odsto. Dakle, u budućnosti, vidim samo mogućnosti za veće investicije u Srbiji", kaže Fratini.

Za ekonomsku saradnju sa Italijom posebno su važni partnerstvo sa "Fijatom", planovi "Benetona" da posle kupovine "Niteksa" investira 50 miliona evra i zaposli 3.000 ljudi.

Prisustvo vodećih italijanskih banaka i osiguravajućih kuća značajno je za finansijski sektor u našoj zemlji. Infrastrukturnim, komunalnim i ekološkim projektima u Srbiji, na raspolaganju je kredit italijanske vlade od oko 30 miliona evra.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво