Читај ми!

Keš ili kartice?

Procene su da će srpski državljani, plaćajući karticama u inostranstvu, potrošiti više od milijardu evra. Zato banke klijentima savetuju da se pre puta informišu o pogodnostima koje donose pojedine vrste kartica i merama zaštite od zloupotreba.

Deset godina od kada je ponovo uvedena najefikasnija zamena za gotovinu, građani Srbije imaju pet miliona platnih kartica. Iako se definitivno više troši preko kartica nego kada imate gotovinu, brojne su prednosti tog vida plaćanja.

Plaćajući karticama, naši državljani su u inostranstvu prošle godine potrošili 900 miliona evra. Ove godine, procene su da će ta suma premašiti milijardu, zbog čega banke klijentima savetuju da se pre puta informišu o pogodnostima koje donose pojedine vrste kartica i merama zaštite od zloupotreba

Srđan Belić iz "Erste banke" ne preporučuje podizanje više malih iznosa na bankomatima koji nisu iz grupe banke koja je izdala karticu, da se ne bi obračunavala provizija na više transakcija.

Dakle, pre puta raspitajte se za koje kartice se ne naplaćuje provizija za usluge u hotelima, restoranima ili pos automatima.

Provizija za podizanje gotovine uvek je veća ako to radite preko kreditnih, a ne deviznih kartica.

Neke banke u svojim filijalama u zemljama u okruženju, poput Grčke, Crne gore i Hrvatske, ne naplaćuju proviziju na svojim bankomatima.

Kada je reč o sigurnosti, možda je bolje da nosite karticu koja ima čip, a ne onu koja ima samo magnetni zapis i pokušajte da zapamtite šifru. Takođe, pre polaska na put u mobilni telefon ukucajte broj banke jer u slučaju gubitka ili zloupotreba i sekunde mogu da budu dragocene.

Takođe, ne prihvatajte ničiju pomoć, ako niste sigurni kako se bankomat koristi. "Glavni problem kod korišćenja bankomata u inostranstvu je što nije na srpskom jeziku. Ako vam neko ponudi pomoć odbijte je, jer je najčešće reč o nekoj prevari", rekao je Dušan Uzelac, direktor sajta Kamatica.

Ove godine banke posebno vrednuju kreditnu moć klijenta, pa se može očekivati povećanje limita za potrošnju preko kreditnih kartica.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво