Читај ми!

Bela knjiga za energetiku

Rukovodioci EPS-a i predstavnici Vlade potpisali sa stranim investitorima nekoliko ugovora za ulaganja u oblast energetike. Projekti iz EPS-ove Bele knjige donose pola milijarde evra investicija u srpsku energetiku.

Javno preduzeće "Elektroprivreda Srbije" predstavilo je Belu knjigu, strateški dokument usklađen sa zahtevima Evropske unije do 2020. godine u oblasti obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti.

Rukovodioci EPS-a i predstavnici Vlade, sa stranim investitorima, potpisali nekoliko važnih ugovora i protokola za ulaganja u tu oblast.

EPS i nemačka kompanija "RWE Innogy" potpisali su ugovor o osnivanju zajedničke kompanije "Moravske hidroelektrane", za izgradnju pet hidorelektrana na Velikoj Moravi.

Ugovor su potpisali generali direktor EPS-a Dragomir Marković i direktor kompanije "RWE Innogy" Fric Farenhold i direktor hidroprojekata i novih projekata te kompanije Olah Hajl.

Potpisivanju su prisustvovali premijer Srbije Mirko Cvetković, ministar poljoprivede, vodoprivrede i trgovine Dušan Petrović, ministar zaštite životne sredine Oliver Dulić i savetnik premijera za energetiku Petar Škundrić.

Premijer Cvetković je rekao da EPS predstavlja strateško preduzeće za Srbiju, jer to javno preduzeće svake godine uloži oko 400 do 500 miliona evra, u proširenje kapaciteta i održavanje postrojenja, što je značajno za podsticanje ostalih delova privrede Srbije.

Zajednička kompanija EPS-a i "RWE Innogy" biće nezavisni proizvođač električne energije i u narednim godinama treba da izgradi najmanje pet hidroelektrana na Velikoj Moravi, ukupne snage 150 megavata, a vrednost projekta procenjena je na 352 miliona evra.

Prilikom predstvljanja Bele knjige EPS-a u Belom dvoru, potpisan je i protokol o saradnji između Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede i EPS-a, vredan 90 miliona evra.

Oblasti u kojima će sarađivati to ministarstvo i EPS su izgradnja hidroelektrana, vetrogeneratora, korišćenje solarne energije i biorazgradivog otpada, kao i povećanje energetske efiskanosti u ruralnim područjima i rekultivacija pepelišta.

Takođe, potpisan je i predugovor o izgradnji solarne elektrane na Zlatiboru, snage pet megavata, izumeđu EPS-a, kompanije "Dunav osiguranje" i opštine Čajetina, što je primer sprovođenja projekta iz Bele knjige.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи