Читај ми!

Moguće posledice afere "Stros-Kan"

Privremeno rukovodstvo MMF-om preuzeo zamenik Dominika Stros-Kana, Džon Lipiski. MMF ostaje "potpuno funkcionalan", saopšteno iz te insitucije. Hapšenje Stros-Kana neće se odraziti na delikatne pregovore o paketima za spasavanje članica evrzone, ističe nemački šef diplomatije Volfgang Šojble.

MMF je saopštio da ostaje "potpuno fukcionalan i operativan" pod privremenim rukovodstvom Stros-Kanovog zamenika Džona Lipiskog. Na sastanku ministara finansija evrozone u Briselu, uhapšenog šefa MMF-a zamenjivaće pomoćnik izvršnog direktora fonda Nemat Šafik.

Nemački ministar spoljnih poslova Volfgang Šojble je, upitan kako će se hapšenje Stros-Kana odraziti na delikatne pregovore o paketima za spasavanje članica evrozone, rekao da hapšenjem šefa MMF-a rešavanje problema nije ugroženo, preneo je Dojče vele.

"Slučaj mora biti istražen i razjašnjen u Njujorku i zato ne bih mogao da to komentarišem, svako nagađanje bilo bi pogrešno", rekao je Šojble.

Međunarodni monetarni fond zadržaće dosadašnju ulogu u rešavanju krize u zoni evra, bez obzira na hapšenje izvršnog direktora Dominika Stros-Kana, izjavio je portparol vlade Nemačke Štefen Šajbert.

Portparol nemačke kancelarke Angele Merkel takođe je rekao da sada nije pravo vreme za diskusiju o tome ko bi trebalo da nasledi Stros-Kana na čelu MMF-a.

"Vlada Nemačke smatra da su bilo kakve diskusije o mogućem nasledniku Stros-Kana u ovom trenutku neprikladne", rekao je Šajbert.

Portparol nemačke vlade istakao je da Evropa nema automatsko pravo na tu funkciju, ali da postoje dobri razlozi da to, ipak, bude evropski kandidat.

Zemlje u naglom usponu, kao što su Kina, Indija i Brazil, međutim, zahtevaju da njihova povećana ekonomska moć dobije odraz u rukovođenju tom institucijom.

"Evropa nije pretplaćena na tu rukovodeću poziciju. Ipak, ako posmatrate sadašnju situaciju, u kojoj je u rešavanje krize nekoliko članica evrozone u velikoj meri uvučen MMF, postoji nekoliko razloga da to bude neki evropski kandidat", ukazao je Šajbert.

"O tome ćemo razgovarati sa svim našim partnerima u MMF-u, u slučaju da naslednik uopšte bude potreban", dodao je Šajbert, istakavši da je Stros-Kan "nevin sve dok njegova krivica ne dokaže".

Na pitanje da li bi guverner Centralne banke Italije Mario Dragi sada mogao da postane kandidat za čelnika MMF-a umesto za naslednika predsednika Evropske centralne banke Žan-Kloda Trišea, kako je objavio jedan nemački list, Šajbert je odgovorio da se "vlada Nemačke, kao i ostale evropske vlade, zalaže da Mario Dragi bude na čelu ECB".

 

Hapšenje šefa MMF-a dodatno komplikuje ključni evropski sastanak o tome da li Grčkoj treba dati dodatnu pomoći - ali stručnjaci tvrde da nevolje jednog čoveka neće sprečiti 17 država evrozone da pokušaju da zauzdaju krizu koja im svima preti.

Ministri finansija evrozone treba da na današnjem sastanku podrže plan Evropske unije i MMF-a za spasavanje Portugala, ali i da reše problem pogoršane grčke privrede, a samim tim i manjih kapaciteta te zemlje da isprati visoke kamate.

Ključno pitanje je kakve uslove postaviti Atini za novu pomoć, s tim što Evropska unija nije zadovoljna grčkim naporima da do novca dođe prodajom državne imovine.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво