Читај ми!

Dovoljno novca za Koridor 10

Odustajanje od prodaje "Telekoma" neće uticati na realizaciju saobraćajnih projekata, kaže ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić. Za Koridor 10 već je obezbeđeno 1,2 milijarde evra, rekao Mrkonjić.

To što "Telekom Srbija" nije prodat neće uticati na realizaciju saobraćajnih projekata, rekao je ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić.

"Za Evropski saobraćajni Koridor 10 obezbeđeno je 1,2 milijarde evra od Evropske banke za obnovu i razvoj, Evropske investicione banke (EIB) i Svetske banke i druga sredstva nisu potrebna", rekao je Mrkonjić posle sastanka sa predstavnicima EBRD-a u Beogradu.

Prema rečima Mrkonjića, novac će biti potreban ako se, bez stranih partnera, bude išlo u nove projekte, kao što je sav Koridor 11.

Oko sto miliona evra kredita namenjeno je izgradnji 15 kilometara drugog koloseka pruge od Stalaća do Đunisa, čime bi trebalo da se reši sada najproblematičniji deo pruge između Beograda i Niša.

Pomoćnik ministra za infrastrukturu Dejan Lasica kaže da je za deonicu od 15 kilometara od Beograda do Resnika, gde su male brzine, predviđeno 35 miliona evra i da će se uraditi modrnizacija sa signalnim uređajima i remont pruge.

Prema njegovim rečima, preostali iznos od 60 miliona evra biće potrošen na sanaciju najgorih mesta na Koridoru 10, gde vozovi idu 20 i 30 na sat.

Investicije u železnicu

Evropska banka za obnovu i razvoj najavila je mogućnost odobravanja kredita od 200 miliona evra za razvoj železničke infrastrukture na Koridoru 10 u Srbiji, kako bi srpski vozovi mogli da razviju brzine od 160 kilometara na čas.

Direktor sektora za infrastrukturu EBRD-a Tomas Majer rekao je da su pregovori u toku.

"Mi ćemo predstaviti projekat našem menadžmentu i nadamo se da će do kraja trećeg kvartala ove godine projekat biti predstavljen Bordu direktora EBRD-a i nakon toga biti spreman za potpisivanje", rekao je Majer.

Tim novcem planirano je finansiranje tri projekta - izgradnja drugog koloseka od Stalaća do Đunisa u dužini od 15 kilometara u vrednosti oko 105 milina evra, modernizacija pruge od Beograda do Resnika, takođe, 15 kilometara, u vrednosti od 35 miliona evra.

Preostala sredstva biće uložena u sanaciju "uskih grla" na železničkom Koridoru 10, gde vozovi idu 20 ili 30 kilometara na sat.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво