Novi rok "Telekomu Austrija"

"Telekom Austrija" dobio je dodatnih 15 dana da poboljša ponudu za kupovinu 51 odsto kapitala "Telekoma Srbija".

Radna grupa Vlade Srbije za prodaju "Telekoma" produžila je "Telekomu Austrija" rok za dostavljanje poboljšane ponude do 3. maja. Rok od 15 dana, koji je ranije dat kompaniji "Telekom Austrija" da poboljša ponudu za kupovinu 51 odsto akcija "Telekoma Srbija", istekao je danas.

Odluka je doneta na zahtev "Telekoma Austrija" za dopunu dostavljene dokumentacije i prilagođavanje finansijskog dela ponude uslovima koji su propisani tenderom, navedeno je u saopštenju.

Premijer Mirko Cvetković ranije je rekao da su moguća tri ishoda prodaje "Telekoma".

Pre svega, moguće je da "Telekom Austrija" poboljša ponudu i ponudi cenu od 1,4 milijarde evra za 51 odsto kapitala "Telekoma Srbija", što je bio minimalni uslov na tenderu za prodaju te kompanije, i ponuda bi u tom slučaju bila prihvaćena, kaže premijer.

Druga mogućnost je, kako je naveo Cvetković, da austrijski "Telekom" ne poboljša ponudu, što bi značilo da se obustavlja postupak prodaje "Telekoma Srbija".

"U slučaju da austrijski 'Telekom' poboljša ponudu, ali nedovoljno, otvoriće se formalni pregovori sa ciljem da se vidi da li će se postići utvrđena minimalna cena", rekao je Cvetković.

Petnaest dana roka za dopunu

Nakon što je Radna grupa za prodaju "Telekoma" 29. marta konstatovala da je ponuda Austrijanaca za kupovinu 51 odsto akcija srpske kompanije nepotpuna, odnosno da finansijski deo ponude ne odgovara uslovima propisanim tenderom, "Telekomu Austrija" je dato 15 dana da dopuni dokumentaciju i prilagodi ponudu.

Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević kaže da je očigledno da je napušten postupak tendera i da su počeli direktni razgovori sa jedinim ponuđačem.

"Čudno je zašto se onda uopšte produžavaju rokovi, kada je reč da se prave ustupci i sa jedne i sa druge strane", kaže Kovačević.

Tender za prodaju "Telekoma Srbija" istekao je 22. marta, a za kupovinu akcija jedino je stigla ponuda "Telekoma Austrija", koji je bio spreman da plati 950 miliona evra za kapital i 450 miliona evra za investicije, što nije u skladu sa finansijskim uslovima.

Prema analizi Komisije koja je dobijena na osnovu prihoda od mobilne telefonije, "Telekom Srbija" ima 50,7 odsto udela na tržištu, "Vip mobajl" 8,8 odsto, a "Telenor" 40,5 odsto, a ukoliko bi austrijska kompanija preuzela većinski deo srpskog "Telekoma", tada bi imala udeo od 59,5 odsto na srpskom tržištu.

Ukoliko se kao kriterijum primeni broj pretplatnika mobilne telefonije, "Telekom Austrija" bi u tom slučaju imao udeo od 71,3 odsto na srpskom tržištu posle preuzimanja "Telekoma Srbija", koji trenutno ima 59,7 odsto tržišta.

Predsednik Komisije za zaštitu konkurencije Vesna Janković izjavila je da bi "krajem maja ili početkom juna" ta Komisija trebalo da donese rešenje da li bi "Telekom Austrija", ukoliko postane većinski vlasnik Telekoma Srbija, kršio Zakon o zaštiti konkurencije.

Vlada Srbije je 20. oktobra 2010. godine raspisala tender za prodaju 51 odsto kapitala "Telekoma Srbija". Međutim, samo je "Telekom Austrija" dao ponudu i to 15 minuta pre kraja isteka tendera.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво