Japan obuzdava rast jena

Zbog situacije u Japanu, Grupa sedam industrijski najrazvijenijih zemalja obećala intervenciju na deviznom tržištu. Vlada Japana kupila više milijardi dolara, kako bi zaustavila nagli rast vrednosti jena.

Pored borbe za sprečavanje nuklearne katastrofe, Japan istovremeno vodi bitku i za stabilnost svoje valute.

Vlada Japana je kupila milijarde dolara, kako bi zaustavila nagli rast vrednosti jena, preneo je Rojters, ne precizirajući o kolikoj vrednosti novca je reč.

Time je započeta zajednička tržišna intervencija najbogatijih zemalja sveta, u pokušaju smirenja globalnog tržišta, uznemirenog opasnošću od katastrofe na nuklearnoj elektrani.

Posle čitave sedmice strmoglavog rasta japanske valute, dolar je na berzi u Tokiju ojačao za čitava dva jena na 81,83 jena, oporavivši se tako od jučerašnjeg rekordno niskog nivoa od 76,25 jena nakon intervencije Banke Japana, preneo je Rojters.

Vrednost japanske valute spustila se danas sa istorijskog maksimuma prema dolaru, nakon što je Grupa sedam industrijski najrazvijenijih zemalja obećala koordinisanu intervenciju na deviznom tržištu.

Time G7 želi da podrži oporavak Japana od razornog zemljotresa i cunamija koji su tu zemlju pogodili prošle nedelje.

Skok vrednosti jena bio je posledica očekivanja među investitorima da će japanske kompanije prodavati dolarsku imovinu i kupovati jene, kako bi platile obnovu posle zemljotresa.

Trgovci kažu da ništa ne ukazuje da se to događa, što znači da vladina intervencija na tržištu može da bude dovoljna da obeshrabri dalje spekulacije.

U zajedničkom saopštenju G7 je naveo da će SAD, Britanija, Kanada i Evropska centralna banka zajedno pomoći Japanu u usaglašenoj intervenciji na tržištu.

Japanska centralna banka, koja pozdravlja inicijativu G7, ove nedelje je ubacila u finansijski sistem 38 hiljada milijardi jena (330 milijardi evra) preko redovnih sredstava, kako bi smirila tržište.

Obećanje G7 da će koordinisanom intervencijom na tržištu podupreti oporavak Japana od razornog zemljotresa i cunamija 11. marta iznenadila je mnoge, zato što je zvanični Tokio isticao da traži samo moralnu podršku za svoje napore za smirenje tržišta.

Poslednja intervencija G7 dogodila se pre deset godina, kad su bogate zemlje preduzele mere za jačanje oslabljenog evra, posle ulaska te valute u upotrebu, 1999. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво