Duple subvencije za mleko

Proizvođačima mleka subvencije će biti isplaćene sredinom i krajem godine. Poljoprivrednici će iz agrarnog budžeta dobiti pomoć od 25.000 dinara po kravi, što je dvostruko više nego lane. Neke mlekare još nisu isplatile prošlogodišnja dugovanja.

Ove godine proizvođači mleka dobiće veću pomoć, najavljuju u Ministarstvu poljoprivrede. To se odnosi na registrovana gazdinstva koja gaje četiri i više krava. Novina je, što će subvencije po grlu dobiti iz dva dela, sredinom i krajem godine.

Svakodnevnim radom republičke selekcijske službe obuhvaćeno je oko 150.000 krava. Njihovi vlasnici dobiće ove godine iz agrarnog budžeta pomoć od 25.000 dinara po kravi, što je dvostruko više nego lane.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Milan Stegić rekao je da će poljoprivrednici za krave dobijati 50 odsto odmah, a drugih 50 odsto novčane pomoći nakon eventualnih inspekcijskih kontrola koje moraju da se sprovedu.

"Kada podnesu zahtev, posle obrade, mi isplaćujemo 50 odsto. Međutim, vrlo često dolazi do odlaganja ne zato što mi tako želimo, nego zbog nekompletne dokumentacije ili u slučaju inspekcijske kontrole dok inspektor ne obradi taj predmet", rekao je Stegić.   

Dobro je što će bar deo novca poljoprivrednici koji se bave proizvodnjom mleka dobiti sredinom godine jer će im to pomoći da više ulažu u proizvodnju. Ipak, kako kažu, nedopustivo je da još ima većih proizvođača mleka koji još čekaju novac za prošlogodišnji regres.

Mleko u legalnim tokovima  

Problem nestašice mleka u Srbiji može se rešiti bez uvoza mleka i junica, i to ulaganjem u domaću proizvodnju i vraćanjem mleka u legalne tokove, smatra potpredsednik Privredne komore Srbije Stojan Jevtić.

U našoj zemlji godišnje se proizvede 1,47 milijardi litara mleka, od toga je "700 miliona litara mleka u legalnim tokovima, a 770 miliona litara u ilegalnim kanalima", tvrdi Jevtić.

Te životne namirnice bilo bi dovoljno na domaćem tržištu ako bi mleko bilo vraćeno u legalne tokove, a to znači da "seljacima vratimo poverenje i da ga od njih otkupljujemo", izjavio je Jevtić časopisu Korak, koji izdaje PKS.

Jevtić je ukazao da je za to, međutim, potrebno "vratiti se u svako selo, kod onih malih proizvođača koji čine 80 odsto srpske proizvodnje mleka".

"Jedno od rešenja je da kamioni idu po selima i skupljaju mleko i da se proizvođačima plaća svakih 15 dana", dodao je Jevtić.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво