Usvajanje Strategije razvoja trgovine na jesen

Ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević izjavio je da bi Vlada trebalo da najesen usvoji Strategiju razvoja trgovine Srbije.

Planirano je da se Strategijom pokrije vreme do ulaska Srbije u EU što bi po projekcijama trebalo da bude 2012. godine, rekao je on na konferenciji za novinare.

Cilj strategije je da se trgovina i tržište Srbije razviju do nivoa srednje razvijenih zemalja tranzicije, kazao je Milosavljević i dodao da će ona pomoći i razvoju celokupne privrede zemlje.

Rad na projektu Strategije koju je pripremio Ekonomski fakultet iz Beograda, počeo je 2003. godine, a sutra će početi javna rasprava o tome.

Milosavljević je naveo da su ciljevi Strategije i Ministarstva trgovine, poboljšanje uslova za investiranje i popravljanje imidža Srbije kroz prisustvo domaće trgovine na regionalnom tržištu.

Ciljevi su i zaštita konkurencije po najvišim evropskim standardima, podizanje konkurentnosti i podsticanje direktnih investicija kroz dolazak novih trgovinskih lanaca.

Zatim ciljevi su i zaštita potrošača po najvišim evropskim standardima, kao i jačanje nacionalnog brenda, te dalja liberalizacija tržišta kroz nove sporazume o trgovini.

Radiće se i na reformi Direkcije za robne rezerve i nadzora tržišta prema standardima EU.

Milosavljević je najavio da će u Skupštini najesen biti zakon o trgovini, o elektronskoj trgovini, o bezbednosti proizvoda i o zaštiti potrošača.

Završava se i novi zakon o zaštiti konkurencije, koji bi trebalo da donese veću efikasnost i operativnost Komisije za zaštitu konkurencije.

Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u sektoru trgovine od 2001. do 2007. ukupno je bio 141 odsto, odnosno 15,8 procenata godišnje, dok je prosečan rast ukupnog BDP Srbije bio oko šest odsto, što govori da je sektor trgovine mnogo značajnije doprineo privrednom rastu negodruge oblasti, kazao je Milosavljević.

Kako je dodao, sektor trgovine je i jedan od retkih koji ima rast broja zaposlenih, te je 2007. u toj grani privrede bilo 340.000 zaposlenih, što je od 2001. rast od 2,4 odsto, dok je ukupan broj zaposlenih u zemlju za to vreme opao za oko pet procenata.

Promet po stanovniku u trgovini na malo je od 2001. do 2007. godine povećan 3,6 puta, odnosno sa 514 na 1.872 evra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво