Sutra ističe rok za prijavu besplatnih akcija

Rok za prijavljivanje gradjana za besplatne akcije četiri velika javna preduzeća i novčanu naknadu, ističe sutra. Iz agencije za privatizaciju kažu da se do sada prijavilo 4.859.467 građana Srbije.

Pravo na akcije, posebnom uredbom, dato je i građanima koji su dobili bezvredne akcije i takvih je ukupno prijavljeno 131.224.

Pored toga, u ovaj broj nisu ušla nepokretna lica koja su se prijavila putem Komisije Pošte na terenu, pa je tako evidentirano dodatnih 50.700 ljudi, što znači da će, kada se saberu sve ove grupe, broj prijavljenih dostići pet miliona.

Građanima koji se nisu prijavili ostaje da danas i sutra dođu na šaltere pošta. Za prijavu im je potrebna lična karta i broj računa. Privremeno raseljena lica treba da donesu izbegličku legitimaciju, zbog trenutne adrese njihovog prebivališta.

Prijavljivanje građana trajalo je šest meseci.

U startu je bilo predviđeno da se upišu akcije šest javnih preduzeća - "Jat ervejza", "Telekoma", "Galenike", "Naftne industrije Srbije", "Elektroprivrede Srbije" i Aerodroma "Nikola Tesla".

Kasnije je najavljeno je da će umesto akcija "Jat Ervejza", građanima i zaposlenima biti podeljen novac, kako je navedeno, zato što se kod "Jat-a" ne prodaje samo kapital i zato što je odluka o podeli novca vezana ne samo za moguću cenu, nego i za situaciju u avio-industriji.

Od podele akcija izuzeta je i "Galenika" koja će biti ponuđena na tenderu strateškom partneru. Odluka o "izuzeću" doneta je pošto su stručnjaci iz farmaceutske industrije skrenuli pažnju da će se veća cena postići ponudom većinskog paketa. Građanima će takođe biti dodeljen novac.

Većina građana koja je upisala akcije početkom godine, dobila je obaveštenje o pravu na akcije na kućnu adresu. Tu potvrdu treba da čuvaju kao jedini dokaz da su evidentirani u bazi podataka.

Akcije se neće dobijati kao papiri, već će biti zavedene u elektronskoj formi. Građani će potvrdu o dobijenim akcijama svakog od preduzeća dobiti šest meseci posle privatizacije, odnosno izlaska na berzu. Najavljeno je da bi akcije trebalo da vrede oko 1.000 evra.

Stanovništvo Srbije imaće pravo i na podelu novca od prodaje akcija ranije privatizovanih firmi, koje su "smeštene" u Privatizacionom registru. Procene su da bi po tom osnovu svaki građanin mogao da dobije izmedju 50 i 70 evra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара