Dinar nastavlja da jača

Posle rekordnog rasta u drugom tromesečju, inflacija je u julu smanjena. Tako će biti i dalje jer će, kaže guverner NBS, na to uticati pad cene nafte i poljoprivrednih proizvoda. Zato Narodna banka za sada neće zaoštravati monetarnu politiku. Šta će raditi ubuduće, zavisiće od rebalansa budžeta.

Privrednici i ekonomisti sumnjaju da je sadašnji kurs realan.

"Kroz naplatu naših proizvoda i konverziju u devizama dobijamo manju vrednost nego na domaćem tržištu", kaže Predrag Đurović iz "Žitoprometa" iz Sente.

Ištvan Jenei iz firme Potisje Tondah iz Kanjiže, za RTS tvrdi:

"Devize koje ostvarimo na stranom tržištu moramo da pretvorimo u dinare. Po ovom niskom kursu to je za nas gubitak jer sve što kupujemo, plaćamo mnogo skuplje nego kad bi smo imali normalan kurs."

Guverner NBS, Radovan Jelašić odgovara da kurs određuje tržište,  da je jačanje domaće valute rezultat mera koje je preduzela Narodna banka, stablizacije političke situacije u zemlji, rasta poverenja i interesovanja stranih investitora.

" Ja sam ubeđen da će potrajati mnogo duži vremenski period da se kurs vrati iznad 80...Ako se kurs promeni to vam znači kao jedan cunami koji naiđe na Srbiju i ne može ništa da ostane kao što je bilo."

Ekonomista Boško Živković smatra da u isto vreme dinar jača i raste inflacija, jer se uvećava spoljnotrgovinski deficit.

"Bez obzira što centralna banka ne mora nužno voditi računa o dinamici privrednog rasta, izvoza, nemoguće je negirati da postoji veza između kursa i dinamike izvoza. Mi smo primetili usporavanje izvoza, ubrzavanje uvoza i usporavanja industrijske proizvodnje. To nisu trivijalne činjenice koje se mogu zanemariti."

Jačanju domaće valute ali i rastu inflacije doprinosi i to što se preduzeća sve više direktno zadužuju u inostranstvu - do marta su na taj način pozajmila 13 milijardi dolara. Guverner smatra da bi to trebalo ograničiti.

"Jedno je kada se preduzeća zadužuju u inostranstvu to ne ide direktno u potrošnju. Naravno, niko ne može isključiti da jedan deo pređe u potrošnju. Ali time bismo mi direktno zabranili slobodno kretanje kapitala.  

Druga stvar, prilikom svakog zaduživanja u inostranstvu imamo jednu povećanu ponudu deviza što automatski doprinosi da imamo jednu stabilniju i jaču valutu", rekao je guverner.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи