Sindikat Zastave zadovoljan predugovorom sa Fijatom

Nakon što su prvi put pogledali preugovor o strateškom ulaganju Fijata u Zastavu, predstavnici sindikata kragujevačke fabrike izjavili su da su zadovoljni i da su optimisti kako će posao sa italijanskim proizvođačem automobila biti sklopljen.

Predsednik sinidikata Zoran Mihajlović naveo je da niko od radnika neće dobiti otkaz, a da još jednu potvrdu očekuju u ponedeljak od ministra ekonomije Mlađana Dinkića.

Predugovor sa Fijatom će, kako saznajemo, biti potpisan u avgustu.

Da bi videli predugovor koji će biti potpisan sa Fijatom, kragujevački sindikalci su došli u Beograd u ministarstvo ekonomije.

Mihajlović je Tanjugu i RTS-u preneo da je Nacrt ugovora predstavljen na engleskom jeziku, na stotinak stranica.

"Videli smo verziju ugovora, nije nam dat da ga ponesemo. Obećano je da ćemo ga dobiti u ponedeljak, pošto je ovo radna verzija", rekao je on i preneo da ono što su predstavnici sindikata mogli da vide u tom dokumentu, to su cifre od 700 miliona evra koje treba da uloži FIAT i 140 miliona evra investicija na koje se obavezala država Srbija.

"Ta cifra koju daje država mogla bi da bude i veća, jer je FIAT insistirao da država uloži u izgradnju infrastrukture u Kragujevcu", rekao je Mihajlović i ocenio da je FIAT to s razlogom tražio, jer se očekuje da će, kada fabrika proradi punim kapacitetom, u nju dnevno ulaziti 200 do 300 kamiona za prevoz automobila.

Do 2010. godine iz kragujevačke fabrike će izlaziti oko 1.000 automobila dnevno, dodao je on.

Sastanak je bio iza zatvorenih vrata, nakon kojeg su predstavnici radnika naveli da su dobili bolje vesti nego što su očekivali.

U predugovoru je, kao kažu predstavnici sindikata, previđeno  izmeštanje proizvodnje delova za dva modela Zastave 101 i 128 i Juga i nastavak proizvodnje u narednih 7 godina.

Predstavnici Vlade Srbije i FIAT-a su 30. aprila ove godine potpisali Memorandum o zajedničkom ulaganju u kragujevačku "Zastavu", prema kome bi Torinska fabrika uložila 700 miliona evra i postala vlasnik 70 odsto kapitala, a preostalih 30 odsto zadržala bi država Srbija.

Prema potpisanom Memorandumu, FIAT namerava da u Kragujevcu do kraja 2009. godine počne proizvodnju potpuno novog modela automobila A klase, oko 200.000 automobila godišnje, a u drugoj fazi, do kraja 2010. godine, 300.000 vozila godišnje.

Povezane vesti:

Završeni pregovori sa Fiatom

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи