Finansijska pomoć romskim preduzetnicima

Pokrajinski sekretarijat za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova dodelio je danas četiri miliona dinara osobama romske nacionalnosti koje su u Vojvodini učestvovale na konkursu za podršku samozapošljavanja.

Ugovor je potpisan sa 31 osobom koje su pojedinačno dobile po 130.000 dinara, a korisnici subvencija imaće pravo i na pokrivanje troškova knjigovodstvenih usluga za vođenje preduzeća u periodu od šest meseci od početka obavljanja delatnosti.

Subvencije za samozapošljavanje dodeljene su sa ciljem da se nezaposlenim osobama romske nacionalnosti koja se nalaze u evidenciji Službe za zapošljavanje omogući da samostalno ili putem udruživanja obezbede uslove za sopstveno zapošljavanje osnivanjem preduzeća, radnje, agencije ili drugih oblika poslovnog organizovanja.

Za sada je potpisan ugovor sa 38 romskih preduzeća 

Prema rečima pokrajinskog sekretara za rad Miroslava Vasina, do sada je potpisan ugovor sa ukupno 38 preduzeća ili radnji čiji su osnivači Romi, što je prema njegovim ocenama veliki uspeh jer do pre godinu dana u Vojvodini nije postojalo nijedno takvo preduzeće.

"Danas je kraj konkursa za preduzetnike, ali ujedno i početak njihovog puta da pokušaju da, uz našu pomoć, pripreme svoje radnje i preduzeća za početak poslovanja kako bi izbegli sve zamke koje preduzetništvo može da donese", rekao je Vasin.

Vasin je najavio da će do kraja godine sekretarijat raspisati još jedan konkurs za podršku samozapošljavanja Roma, kako bi oni koji danas nisu dobili sredstva mogli da ostvare to pravo.

Direktor Kancelarije za inkluziju Roma pri Izvršnom veću Vojvodine Duško Jovanović rekao je da su pojedini pripadnici romske populacije pre šest meseci prilikom raspisivanja prvog konkursa bili skeptici, a da je među pripadnicima neromske populacije bilo određenih predrasuda.

"U februaru je prvih 16 firmi dobilo sredstva na ovom konkursu, od kojih većina i danas uspešno posluje, što nas ohrabruje da ovu vrstu podrške nastavimo da pružamo i dalje", rekao je Jovanović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи