Referentna kamata nepromenjena

Monetarni odbor Narodne banke Srbije, nakon razmatranja aktuelnih ekonomskih kretanja, odlučio je da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 15,75 odsto i ocenio da će restriktivna monetarna politika dovesti do pada inflacije u julu.

Posle rekordno visoke inflacije u drugom kvartalu godine, Monetarni odbor je procenio da će zbog restriktivne monetarne politike, koja se odrazila i na jačanje dinara, stopa inflacije već u julu biti niža.

Smanjenju inflacije doprineće i pad svetskih cena nafte, kao i značajno smanjenje cena poljoprivrednih proizvoda, pa zbog toga Monetarni odbor nije zaoštrio monetarnu politiku, iako su inflatorna očekivanja i dalje visoka, saopštila je NBS.

U situaciji kada ključni eksterni faktori počinju da doprinose stabilizaciji cena, NBS smatra da je od izuzetne važnosti da fiskalna politika ne utiče na rast tražnje i da budžet ostane u neizmenjenim, prvobitno planiranim okvirima za ovu godinu, navedeno je u saopštenju.

Referentna kamatna stopa u januaru je iznosila 10,75 odsto, da bi, zbog rasta inflacije, krajem februara bila povećana na 11,5 odsto, a već u martu uvećana je za dodatnih tri procenta na 14,5 odsto.

24. aprila referentna kamata povećana je za 0,75 procentnih poena, na 15,25 odsto zbog visokih inflatornih očekivanja, porasta plata u javnom sektoru i političke neizvesnosti.

Monetarni odbor je 28. maja povećao je referentnu kamatnu stopu za 0,5 procentnih poena na 15,75 odsto i od tada nije menjana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи