Srbiji još 373 miliona evra

Izvršni odbor MMF-a odobrio šestu reviziju kreditnog aranžmana sa Srbijom, čime je omogućeno povlačenje nove rate od 373 miliona evra.

Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda završio je šestu reviziju aranžmana, koja Srbiji omogućava da odmah povuče oko 373 miliona evra.

Sa tim iznosom, povučena sredstava u skladu sa stendbaj aranžmanom MMF-a sa Srbijom povećaće se na oko 1,9 milijardi evra.

Prvobitni 15-mesečni stendbaj aranžman Srbiji odobren je u januaru 2009. godine, u iznosu od 409,5 miliona evra, a u maju prošle godine produžen je na još godinu dana i uvećan na oko tri milijarde evra, radi podrške ekonomskom programu Vlade, u vreme kada je uticaj svetske ekonomske krize bio jači od očekivanog.

Predsedavajući sastankom Džon Lipski rekao je sinoć da su vlasti Srbije uglavnom na zadovoljavajući način primenile program podrške MMF-a, kao i da je obnova usmerena ka izvozu dobila zamah.

Nastavak budnosti biće od ključnog značaja, pošto su se rizici makroekonomske stabilnosti povećali, uključujući porast inflacije, nastavak trgovinskog deficita i potencijalna prelivanja rizika iz regiona, dodao je Lipski posle rasprave.

Vlasti su na odgovarajući način pooštrile monetarnu politiku, na liniji borbe protiv inflacije. Sa rizikom inflacije koja i dalje naginje rastu, vlasti treba da nastave da koriste sva raspoloživa sredstva da bi suzbile inflaciona očekivanja i vratila ih na liniju tolerancije Nacionalne banke Srbije, istakao je Lipski.

On je konstatovao da je fiskalna politika ostala na liniji tog programa, a da je deficit budžeta za 2011. u skladu sa novim okvirom fiskalne odgovornosti.

Biće potrebni odlučni napori da bi se postigli fiskalni ciljevi za 2011. godinu, uzevši u obzir rastuće pritiske za veće trošenje, istakao je Lipski.

On je ocenio da je tekuća reforma penzionog sistema korak u ispravnom pravcu i dodao da će reforme biti potrebne da bi se obezbedila održivost penzionog sistema. Lipski je, takođe, pohvalio bankarski sektor Srbije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво