Sedam kompanija u trci za "Telekom"

U trci za kupovinu kompanije "Telekom" učestvuje sedam kompanija: "Dojče telekom", "Frans telekom", "Telekom Austrija", "Amerika movil", "Veder investments", "Turksel" i "Vimpelkom". Rok za dostavu ponude je 21. februar.

Sedam kompanija prijavilo se u roku za učešće na tenderu za kupovinu 51 odsto akcija "Telekoma Srbije". To su kompanije "Dojče telekom", "Frans telekom", "Telekom Austrija", "Amerika movil", "Veder investments", "Turksel" i "Vimpelkom".

Uvidom u podnetu dokumentaciju, tenderska komisija zaključila je da je svih sedam kompanija kvalifikovano za učešće na tenderu, ističe se u saopštenju Ministarstva finansija.

Sledeći korak u postupku prodaje većinskog paketa akcija "Telekoma Srbije" je uplata i dostava dokaza o uplati koja će omogućiti uvid u dokumentaciju srpske telekomunikacione kompanije, ističe se i dodaje da rok za to nije predviđen.

"Sve kompanije imaju rok do 21. februara 2011. godine da dostave obavezujuću ponudu za kupovinu "Telekoma Srbije", a ukoliko bude više ponuda, krajem februara biće organizovana aukcija pred televizijskim kamerama", rekao je državni sekretar Ministarstva finansija Vuk Đoković.

Prema njegovim rečima, kupac će biti kompanija koja na aukciji ponudi najveću cenu, a u slučaju da stigne samo jedna obavezujuća ponuda, "Telekom" će biti prodat po ponuđenoj ceni.

Kako je dodao Đoković, kupac većinskog udela u "Telekomu" moraće da dobije saglasnost antimonopolskih komisija u Srbiji, Bosni i Hercegovini i u Crnoj Gori, gde je "Telekom" vlasnik telekomunikacionih kompanija, posle čega će uslediti uplata novca.

Đoković je izrazio očekivanje da će to da bude krajem prve polovine sledeće godine.

Vlada Srbije je na prodaju ponudila paket od 51 odsto akcija od ukupno 80 odsto akcija koje država Srbija ima u "Telekomu". Preostalih 20 odsto je u vlasništvu grčke kompanije OTE u kojoj "Dojče telekom" ima 30 odsto kapitala.

Ministarstvo finansija objavilo je 20. oktobra tender za prodaju 51 odsto akcija "Telekoma", čija je ukupna vrednost procenjena na 2,43 milijarde evra.

Kompanija "Telekom Srbije" imala je profit od 13,3 milijarde dinara u 2009. godini i prema tome bila kompanija sa najvećom neto dobiti na sprskom tržištu.

U vlasništvu "Telekoma" su telekomunikacione kompanije "Mtel" u Crnoj Gori i "Telekom Srpske" u Bosni i Hercegovini. 

Ko su potencijalni kupci? 

Ruska kompanija "Vimpelkom", listirana na Njujorškoj berzi, posluje na tržištima Rusije, Ukrajine, Kazahstana, Uzbekistana, Tadžihitana, Gruzije, Jermenije, Kirgistana, Vijetnama i Kambodže i ima 92 miliona korisnika mobilne telefonije.

Turska komanija "Turksel" ima 34 miliona korisnika i posluje u Turskoj, Azerbejdžanu, Kazahstanu, Gruziji, Moldaviji, Ukrajini i Kipru. Vlasnik "Turksela" i "Vimpelkoma" je ruska "Alfa grupa", čiji je vlasnik Mihail Fridman.

Telekomunikaciona kompanija "Amerika mobil", u vlasništvu meksičkog milijardera Karlosa Slima, posluje u 18 država Severne i Latinske Amerike, ima više od 211 miliona korisnika mobilne telefonije i 27 miliona korisnika fiksne telefonije.

Italijanski "Veder investments" je privatna telekomunikaciona kompanija, u kojoj 97 odsto vlasništva ima Egipćanin Nagib Saviris. Kompanija ima više od 112 miliona korisnika mobilne i fiksne telefonije i interneta u osam država.

"Veder investments" je vlasnik i egipatske komapnije "Oraskom telekom", trećeg po veličini operatera mobilne telefonije u Italiji "Vind telekomunikacije" i trećeg mobilnog operatera u Grčkoj "Vind Helas".

"Dojče telekom" posuluje u 50 zemalja, ima više od 200 milona korisnika, a u 2009. godini prihod grupe bio je 64,6 milijardi evra. Više od polovine prihoda ostvareno je van Nemačke. Prošle godine je zapošljavao 260.000 ljudi.

Grupa "Frans telekom" je, krajem septembra 2010, imala više od 203 miliona korisnika u 32 zemlje. Među njima su 144,5 miliona korisnici mobilne telefonije i više od 13,3 miliona korisnika ADSL internteta. Glavni brend im je "oranž".

Grupa "Telekom Austrija" posluje još i u Belorusiji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Lihtenštajnu, Makedoniji, Sloveniji i Srbiji. U 2009. godini prihod grupe bio je 4,8 milijardi evra, a imali su 21 milion korisnika. Zapošljavaju 16.573 radnika, a u Srbiji imaju mobilnog operetera "Vip mobajl".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи