Oživljavanje vojne industrije

Isporuka svih aviona "Lasta", iračkom vojnom vazduhoplovstvu, biće realizovana do proleća, kaže ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac. Namenska industrija će, ove godine, realizovati izvoz od oko 200 miliona evra, naveo ministar Dinkić posle obilaska fabrike aviona "Utva" u Pančevu.

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac izjavio je da će do proleća biti završena isporuka svih aviona Lasta iračkom vojnom vazduhoplovstvu.

Šutanovac je,posle obilaska fabrike aviona Utva, u Pančevu, naveo da potom sledi proizvodnja tih aviona za potrebe Vojske Srbije, kao i obuka kadeta Vojne akademije.

Ministarstvo odbrane Iraka kupilo je 20 aviona Lasta, dok će Ministarstvo odbrane Srbije kupiti još 15 letelica istog tipa.

Ministar odbrane precizirao je da se radi o tehnološki najsavremenijem proizvodu domaće industrije, podsetivši da se prilikom obuke i leta na tim avionima, tokom jednog sata štedi gorivo u vrednosti od 500 evra.

Kako očekuje, u pančevačkoj fabrici Utva, završiće se ispitivanje i razvoj domaće bespilotne letelice, koja će potom naći svoje mesto u Vojsci Srbije, kao i u izvozu.

Šutanovac je, prethodno, sa ministrom ekonomije i regionalnog razvoja Mlađanom Dinkićem obišao fabriku.

Izvoz od oko 200 miliona

Ministri Dinkić i Šutanovac najavili su podršku Vlade daljem razvoju fabrike aviona u Pančevu i naveli da će namenska industrija ove godine realizovati izvoz od oko 200 miliona evra, a ugovoreni poslovi u narednim godinama višestruko prevazilaze taj iznos.

Posle razgovora sa menadžmentom i obilaska pogona fabrike, Dinkić je novinarima rekao da je u protekle dve godine u Utvi, koja je u restrukturiranju, zaposleno oko 180 novih ljudi, da sada ima ukupno 380 zaposlenih i naglasio da se u toj fabrici namenske industrije proizvode artikli visokog kvaliteta izrade, kojih Srbija, u ovom trenutku, nema da ponudi stranom tržištu.

Dinkić je ukazao na to da proizvodnju treba dalje razvijati i unapređivati, u čemu će imati podršku Vlade.

Zahvaljujući naporima ministra Šutanovca, domaća namenska industrija je oživela i polako počinje da dostiže staru slavu, koju je imala u bivšoj Jugoslaviji, istakao je Dinkić.

Ministar ekonomije je rekao da će Vlada podržati namensku industriju, pogotovo njen izvoz, navodeći da je septembarski i oktobarski izvoz iz Srbije, izražen u evrima, za 21 odsto veći nego u istom periodu prošle godine. On je istakao i da je ukupan izvoz iz Srbije prevazišao nivo koji je imao pre početka ekonomske krize.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво