Platinasti statusni simbol

Klijentima sa dubljim džepom banke su počele da nude i takozvne platinaste kartice. U Srbiji ima 6,7 miliona kartica, od čega je polovina aktivnih, pa bi kartice za elitu trebalo da budu odgovor na ofanzivu čekova.

Elita u Srbiji i po platnim karticama se razlikuje od ostalih. Za dublji džep predviđena je platinasta. Banke u Srbiji su do sada limitirale potrošnju po karticama ili prebacivale rizike na vlasnike, ali onaj ko ima para ima i drugačija prava.

Dušan Uzelac sa sajta "Kamatica" kaže da postoji propis Narodne banke koji rizik potrošnje po kartici svaljuje na klijente, dok je u Evropskoj uniji to stvar banke.

U "Unikredit" banci objašnjavaju da bogatiji klijenti mogu da drže svoju gotovinu na više kartica, jer ne žele publicitet koji donosi klasična štednja.

"Ukoliko klijent želi ovakvu platinastu karticu mora da položi depozit ili da u kreditnom birou vidi koliko može da se zaduži", kaže Dejan Pantelić.

Takve kartice podrazumevaju povoljnosti poput putnog i zdravstvenog osiguranja, bolje usluge za nižu cenu i status koji nemaju obični klijenti.

Uz karticu i savetnik

Prema rečima Manuela Aleksisa iz "Master kard Jurop", sim dijamantskih kartica, poznata je kartica "vorld signija" koja vlasniku obezbeđuje ličnog savetnika, a koji vam, na primer, ugovara sastanak i prevoz sa egzotičnih ostrva do Njujorka. Tamo možete popiti kafu i otići dalje, poručuju iz ove kompanije.

U zavisnosti od banke, od tri do pet odsto klijenata se tretira kao veoma važni. Stoga je i posedovanje kartica, koje ne može da ima svako, statusni simbol.

Mirko Spanović direktor u "Hipo Alpe Adrija" banci kaže da su takvi klijenti veoma važni i najavljuju da će sledeće godine širiti mrežu po unutrašnjosti.

Bezgotovinsko plaćanje prošle godine samo preko master sistema iznosilo je dve i po hiljade milijardi dolara. Kada je reč o plastičnim karticama, one polako ustupaju mesto sistemima plaćanja bez dodira ili nano tehnologiji, pa ćete u ručnom časovniku imati i digitron i tekući račun.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво