Ugovori o proizvodnji i remontu vagona

Železnice Srbije potpisale sa osam domaćih remontnih preduzeća ugovore o proizvodnji i remontu vagona i lokomotiva u vrednosti od 2,1 milijarde dinara. Sredstva za realizaciju projekta obezbeđuje Vlada Srbije.

Osam domaćih remontnih preduzeća i Železnice Srbije potpisale su ugovore o proizvodnji i remontu vagona i lokomotiva u vrednosti od 2,1 milijarde dinara.

"Remontovaćemo ukupno 109 putničkih vagona, 500 teretnih vagona i 12 lokomotiva, a nabavićemo i 100 novih teretnih kola iz Fabrike vagona u Kraljevu", izjavio je generalni direktor Železnica Milovan Marković.

"Reč je o dobrom projektu Vlade Srbije, koji će našem preduzeću omogućiti da dobije veliki broj novih voznih sredstava, a srpskoj vagonogradnji da uposli kapacitete i angažuje ukupno 2.250 radnika", rekao je Marković.

Čitav posao trebalo bi da bude završen do kraja godine, dodao je Marković.

Sredstva za realizaciju tog projekta obezbeđuje vlada preko Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja iz budžetskih sredstava za ovu godinu, a garancija za uspešnu realizaciju posla biće u formi posebnih kredita preko Fonda za razvoj, navedeno je u saopštenju Železnica Srbije.

Prema Markovićevim rečima, u ovaj projekat uključena su sva remontna preduzeća u Srbiji.

Potrebno oko 5.500 vagona

"Goša" u Smederevskoj Palanci remontovaće i rekonstruisati 54 putnička vagona, u vrednosti od 351 miliona dinara, smederevski "Želvoz" popraviće 145 teretnih i 55 putničkih vagona, a vrednost posla je 420 miliona dinara.

Teretna kola remontovaće i subotičko "Bratstvo"-100 vagona, u vrednosti od 101 miliona dinara, "Vagonka" iz Niša 125 vagona (170 miliona dinara), "MIP Radionica šinskih vozila Ćuprija" - 80 vagona (79 miliona dinara) i "Intermehanika" Smederevo - 50 vagona, u vrednosti od 45 miliona dinara.

Niška "Lokomotiva" dobila je posao u vrednosti od 358 miliona dinara za remont 12 lokomotiva, a od kraljevačke Fabrike vagona biće kupljeno 100 novih teretnih vagona, u vrednosti od 578 miliona dinara.

U teretnom saobraćaju srpskim železnicama za zadovoljavanje potreba privrede neophodno je oko 5.500 vagona, a sada je u saobraćaju samo 3.500, rekao je direktor Železnica.

Preko 40 odsto naših teretnih vagona je starije od 30 godina, a zbog nedostatka kola u robnom saobraćaju, samo u prethodne tri godine izgubili smo oko 90 miliona evra.

Realizacija ovog posla već do kraja godine omogućiće Železnicama Srbije da zadovolje potrebe tržišta u putničkom i robnom saobraćaju, rekao je Marković.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се