NIS uskoro na berzi

Akcije Naftne industrije Srbije uknjižene u Centralni registar hartija od vrednosti, što je jedan od poslednjih koraka u procesu izlaska te kompanije na Beogradsku berzu.

U Centralnom registru, depou i kliringu hartija od vrednosti Republike Srbije registrovana je promena "NIS a.d. Novi Sad", iz zatvorenog u otvoreno akcionarsko društvo, čime su ispunjeni uslovi za podnošenje zahteva Beogradskoj berzi za uključenje akcija NIS-a na berzansko tržište.

U skladu sa tim, NIS će, u zakonskom roku od tri dana od registracije promene, odnosno do 16. avgusta, podneti zahtev za prijem akcija NIS-a na Listing A Beogradske berze.

NIS je, krajem juna, doneo odluku u prelasku u otvoreno akcionararsko društvo, ali je, usled tehničnih razloga, izlazak te kompanije na Beogradsku berzu odložen za kraj avgusta, odnosno, početak septembra.

Ruski "Gaspromnjeft" vlasnik je 51 odsto akcija (83.160.800 komada), dok je Republika Srbija u svom vlasništvu zadržala 29,9 procenata akcija.

Preostale akcije, njih 19,1 odsto, nalaze se u rukama bivših i sadašnjih zaposlenih u kompaniji i u rukama nekolicine pravnih i fizičkih lica koja su te akcije sticala vanberzanski, dok je kompanija bila u formi zatvorenog akcionarskog društva.

Iako se, u medijima, u više navrata spekulisalo o tome da je veliki broj akcionara prodao akcije NIS-a mimo berze i da su u proces uključene brojne firme sa Kipra i drugih "egzotičnih" ostrva, podaci iz Centralnog registra pokazuju da je trgovina akcijama NIS-a bila više nego skromna.

Najviše akcija NIS-a kupio je kastodi račun Vojvođanske banke - oko 0,015 procenata (oko 25.000 komada), a pored njega jedini veći kupac tih hartija bila je brokerska kuća "M and V Investments" sa 0,005 odsto akcija (oko 8.000 komada), objavljeno je na internet sajtu Sinteza invest grupe.

Centralni registar za hartije od vrednosti objavio je ranije da je u registar upisano 163.060.400 akcija, nominalne vrednosti 500 dinara po deonici, koje vrede ukupno 81,53 milijarde dinara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво