Srbija formalno izašla iz krize

Srbija je formalno i statististički izašla iz krize, ali se to još ne oseća u životnom standardu, rekao premijer Cvetković. Pravi oporavak tek posle privrednog rasta, poručio premijer.

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da je Srbija formalno i statistički posmatrano izašla iz krize, pošto je rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom tromesečju bio oko jedan odsto, ali da se to još ne oseća u životnom standardu građana.

Cvetković je istakao da će pravi ekonomski oporavak u Srbiji nastati sa značajnijim privrednim rastom i prekidom porasta nezaposlenosti.

Premijer je, na predavanju slušaocima Škole nacionalne odbrane u kasarni "Banjica 2", rekao da je jedan od najvećih tekućih problema u našoj zemlji nezaposlenost, koja je i dalje prisutna, iako se smanjuje tempo rasta broja osoba bez posla.

Cvetković je podsetio da je Srbija u krizu ušla sa višom stopom nezaposlenosti nego u drugim zemljama, od oko 14,5 odsto, a, prema njegovim rečima, tokom krize nezaposlenost je porasla za oko tri odsto.

Premijer je naglasio da je strateški problem Srbije i neadekvatna struktura privrede koja bi u većoj meri trebalo da se zasniva na proizvodnji razmenjivih dobara, a ne na uslugama i nerazmenjivim dobrima.

Predsednik Vlade je podsetio da je u 2010. godini planiran privredni rast od dva odsto, a u 2011. ekonomska ekspanizija od tri do 3,5 procenata.

"Iza toga očekuje se da se privredni rast u Srbiji stabilizuje na pet do šest odsto godišnje, što bi bio vrlo dobar rast", ukazao je Cvetković, ističući da to znači da će se Srbija 2012. godine vratiti na više stope rasta.

"Deevrizacija" zadatak Vlade

Govoreći o kursu domaće valute, premijer je istakao da problem nije nestabilnost dinara, već prevelika "evrizacija" u Srbiji, odnosno "skriveni dvovalutni sistem", zbog čega Vlada radi na procesu "deevrizacije" i podsticanja dinarskih kredita i dinarske štednje.

Cvetković je istakao da, recimo, Poljska, nije imala pad BDP-a u vreme ekonomske krize zahvaljujući tome što je devalvirala nacionalnu valutu, a stanovnici Poljske to nisu osetili jer se zadužuju u domaćoj valuti, a ne uzimaju kredite indeksirane u evrima.

Premijer je podsetio da je Srbija u 2008. godini imala platnobilansni deficit od 17 odsto BDP-a, koji je lani smanjen na šest odsto BDP-a.

Budžetski deficit je u 2009. bio 4,2 odsto vrednosti BDP-a, a privredni pad oko tri procenta.

Cvetković je istakao da je opšti cilj Vlade da Srbija postane zemlja sa razvijenom privredom i demokratijom, a takođe i država socijalne pravde. Navedeni ciljevi se ne dostižu u okviru mandata jedne vlade, ali služe kao vrsta putokaza gde zemlja treba da se kreće, rekao je premijer.

Polaznici Škole nacionalne odbrane postavljali su premijeru Cvetkoviću pitanja i o smanjenju troškova budžetskih korisnika, radu Državne revizorske institucije, procesu javnih nabavki.

Škola nacionalne odbrane predstavlja najviši oblik usavršavanja oficira za najodgovornije dužnosti u sistemu odbrane. Predavanju su prisustvovali i ministar odbrane Dragan Šutanovac i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Miloje Miletić.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво