Izvoz oružja, ali i pameti

Srpska vojna industrija dogovorila sa Kuvajtom poslove astronomske vrednosti, izjavio ministar odbrane. Dragan Šutanovac najavio "izvoz" ne samo oružja, već i pameti.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac naveo je gostujući u Drugom dnevniku RTS-a da je vrednost poslova u oblasti vojne industrije, ugovorenih sa Vladom Kuvajta astronomska.

"Vrednosti su sada već astronomske, i za Srbiju i za zemlje koje će učestvovati u tim projektima imajući u vidu da će Srbija biti integrator vojne industrije u regionu, a i šire", rekao je Šutanovac.

Ministar odbrane očekuje skoru posetu delegacije Ministarstva odbrane iz Kuvajta kada će precizirati poslove o kojima je bilo reči.

"Srbija u ovom trenutku izvozi od Indonezije do Amerike, otvaramo nova tržišta u Persijskom zalivu i očekujemo tu prvu milijardu dolara, koja će biti realizovana i potpisana u sledećih mesec dana", naveo je Šutanovac.

Ministar odbrane je najavio "izvoz" ne samo oružja, već i pameti. "Postoji opcija za formiranje Vojne akademije na platformi naše Vojne akademije u jednoj od zemalja Severne Afrike. Imamo velike aktivnosti na promociji, proizvodnji i plasmanu naše odbrambene industriji uključujući i vojno školstvo", naveo je Šutanovac.

Poslednji veliki posao sa Kuvajtom bio je izvoz tenkova M84 pred raspad SFRJ, 1991. godine. Tenk je bio sklapan od komponenti pravljenih u fabrikama širom bivše Jugoslavije.

"Tenk je još u upotrebi i svi su zadovoljni. Mislim da ćemo projekat vezan za remont prihvatiti i to zajedno sa partnerima u sklopu cele bivše Jugoslavije, a i šire", rekao je Šutanovac.

broj komentara 5 pošalji komentar
(sreda, 28. apr 2010, 02:35) - Boris [neregistrovani]

misljenje

Iako glasam za SNS, mislim da ovaj covek obavlja fantastican posao kao ministar odbrane, barem sto se tice promocije i unapredjenja nase vojne industrije i prodaje njenih proizvoda.

(utorak, 27. apr 2010, 23:00) - dijaspora [neregistrovani]

konacno

da dolazimo pameti i izvozimo to sto ocigledno znamo jako dobro. Iskustvo i praksa su nas ocigledno naterali da znamo a sad je vreme da se dobije i koja kinta za to.

Kad Svedska za koju se nezna kad su i gde ispalili poslednji metak razbija sa Boforsom, samo pratiti primer.

(utorak, 27. apr 2010, 21:57) - anonymous [neregistrovani]

Srbija

Svaka cast! Volim majku Srbiju, srce mi je puno kad cujem ovakve vijesti! Pozdrav iz RS
Srdjan

(utorak, 27. apr 2010, 21:51) - Student [neregistrovani]

Molim odgovor

A sta njemu konkretno zameraju ovi iz opozicije ???

(utorak, 27. apr 2010, 21:21) - Tikvan [neregistrovani]

BRavo

Bravo ministre!