Opasnost zbog globalno rastuće inflacije

Svetska privreda će ove godine usporiti rast za nešto manje od prvobitnih očekivanja na 4,1 procenat, u odnosu na raniju prognozu rasta od samo 3,7 odsto, ali svetu preti dvostruka opasnost zbog globalno rastuće inflacije, uz istovremeno slabljenje potražnje u razvijenim zemljama, saopštio je Međunarodni monetarni fond u revidiranoj prognozi.

Za ostatak ove godine MMF očekuje dalje usporavanje privrednog rasta, a za iduću godinu pre stabilizaciju nego oživljavanje svetske ekonomije, prognozirajući da će u 2009. ekonomski rast u svetu dostići 3,9 procenata.

MMF je zbog boljih rezultata u prvom tromesečju 2008. od očekivanih, reagovao ovom poboljšanom prognozom rasta svetske privrede u odnosu na onu koju je dao u aprilu, kada je predviđao rast globalnog bruto domaćeg proizvoda na samo 3,7 procenata.

Dok je MMF u aprilu za SAD predviđao mirnu recesiju, sada je u vezi sa najmoćnijom svetskom ekonomijom optimističniji povećavajući prognozu njenog privrednog rasta na 1,3 procenta sa prethodne procene od samo 0,5 odsto.

Fond je, takođe, popravio svoju aprilsku prognozu za rast privrede SAD u idućoj godini na 0,8, sa prethodnih 0,6 procenata, konstatujući da će američku ekonomiju podržati povećani izdaci za potrošnju, kao posledica vladinog stimulacionog paketa poreskih olakšica.

Još lane u oktobru je MMF prognozirao da će svetska ekonomija ove godine porasti za 4,8 procenata, ali je situacija na finansijskim tržištima primorala Fond da smanji svoje procene.

Posledice kreditne krize, koja je počela polovinom 2007. godine, prema mišljenju Fonda najviše će se, osim u SAD, osećati u zapadnoj Evropi, gde će rast u 15-članoj evrozoni, takođe biti smanjen u odnosu na ranije prognoze na 1,7 odsto, sa lanjskih 2,6 odsto.

Iduće godine će u evrozoni, isto kao i u SAD, privredni rast biti dalje usporen na 1,2 procenta, objavile su svetske agencije.

MMF je upozorio, pre svega, na rastuće inflatorne pritiske kao posledicu povećanih cena energije i hrane, do kojih dolazi u uslovima smanjene tražnje.

Za političare je, prema mišljenju Fonda, sada najvažniji prioritet da oslabe inflatorne pritiske, vodeći računa da pri tome ne bude ugrožen krhki ekonomski rast.

"Globalna ekonomija se nalazi u teškom momentu kada je stisnuta između naglo usporavajuće tražnje u razvijenim ekonomijama i rastuće inflacije, pre svega u zemljama u razvoju", ukazao je MMF. 

"Ne tako davno je globalnoj ekonomiji uspevalo da prevaziđe snažne udarce, a mišljenja smo da njena sposobnost da ih sada apsorbuje prolazi kroz sve teže ispite", izjavio je glavni ekonomista MMF-a Sajmon Džonson.

"To kako će sadašnji potresi uticati na finansijska i robna tržišta, u osnovi će zaviseti od toga, kako će uspešno političari odgovarati na brzo se menjajuće rizike", rekao je Džonson.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се