Sporazumno raskinuti koncesiju

Vlada Srbije predložila je koncesionaru sporazumni raskid ugovora za izgradnju autoputa "Horgoš-Požega", a koncesionar "Alpina-Por" zatražio je dodatno vreme za razmatranje tog predloga.

"Za Vladu Srbije neprihvatljivi su zahtevi koncesionara za izgradnju autoputa Horgoš-Požega, kojima se menja ugovor o koncesiji, potpisan krajem marta prošle godine", rekao je ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić.

Vlada na današnjoj sednici nije raspravljala o koncesiji, ali je saglasna sa stavom Nacionalnog saveta za infrastrukturu da nema osnova da koncesioni ugovor stupi na snagu, objasnio je Dulić.

"Postoje tri mogućnosti da se razreši postojeća situacija vezana za koncesiju - realizacija koncesionog ugovora, što je najmanje verovatno, zatim sporazumni raskid ugovora, i da se rešenje traži u sudskom sporu", rekao je Dulić.

Naglasio je da Vlada Srbije ne odustaje od izgradnje deonice autoputa od Beograda ka južnom Jadranu do crnogorske granice, niti drugih saobraćajnica u sastavu Koridora 10 i napomenuo da će sredstva za saobraćajnu infrastrukturu biti obezbeđena iz budžeta, stranih kredita, pretpristupnih fondova EU, izdavanjem hartija od vrednosi na domaćem tržištu i pomoći koju je obećala grčka vlada u okviru "Helenik plana".

"Strateško opredeljenje Vlade Srbije je da u naredne četiri godine izdvoji oko pet milijardi evra za izgradnju saobraćajne infrastrukture u Srbiji", rekao je Dulić.

Nacionalni savet za infrastrukturu odlučio je da nema osnova da stupi na snagu ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš-Požega sa konzorcijumom "Alpina-Por" jer dodatni uslovi koje je taj koncesionar tražio nisu u interesu države Srbije.

Objašnjeno je da dodatni uslovi koncesionara bitno menjaju osnovni ugovor, čime se suštinski trošak prenosi sa koncesionara na državu Srbiju, što nije u interesu Srbije.

Povezane vesti:

Formiran Nacionalni savet za infrastrukturu

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи