EU diže porez na cigarete

Komisija EU predlaže povećanje poreza na cigarete širom Unije da bi smanjila potrošnju i krijumčarenje duvana. Minimalne akcize na cigarete postepeno bi se povećale sa sadašnjih 57 na 63 odsto do 2014. godine.

Povećanje poreza bi pomoglo da se smanji ilegalna trgovina i kupovina cigareta s druge strane granice, što umanjuje prihode i potkopava ciljeve zdravstvene politike zemalja članica, koje su porez već povećale da bi obeshrabrile pušače, upozorio je Laslo Kovač, komesar EU za poreze i carine.

Cene cigareta na teritoriji Unije, trenutno se veoma razlikuju - od 1,20 evra za paklicu u Letoniji do 8,10 evra u Britaniji, a to je najvećim delom posledica razlike u akcizama.

Tolika razlika u ceni podstiče krijumčarenje cigareta iz istočnih u zapadne članice Unije. Komisija EU procenjuje da je u pojedinim zemljama članicama čak 20 odsto popušenih cigareta poreklom iz neke druge zemlje Unije u kojoj su cigarete jeftinije.

Povećanje akciza smanjilo bi potrošnju duvana za 10 odsto u narednih pet godina, procenjuju stručnjaci.

Na povećanje cena cigareta najosetljiviji su mladi, a prema izveštaju Svetske banke, povećanje cene duvana za 10 odsto, mogao bi da smanji potrošnju za oko četiri odsto.

Predlog Komisije EU, koji tek treba da odobre sve zemlje članice, uticao bi i na smanjenje razlike u ceni između gotovih cigareta i onih koje se prave ručno.

Na udaru su i duvanski proizvodi koji se manje oporezuju zato što se plasiraju kao cigare ili cigariljosi, a u stvari to nisu.

Duži tranzicioni period bio bi odobren onim državama članicama koje još ne moraju u punoj meri da primenjuju pravne propise EU poput Poljske, Mađarske, Slovačke, Rumunije, Bugarske, Litvanije, Estonije i Letonije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара