Preduzeća ne plaćaju poreze zbog dugovanja države

Unija poslodavaca Srbije apelovala na Ministarstvo finansija da naloži otpis kamate svim preduzećima, koja kasne sa uplatama poreza zbog dugovanja države za realizovane poslove. Budžet Srbije na kraju marta zabeležio deficit od 13,5 milijardi dinara.

Unija poslodavaca Srbije (UPS) apelovala je na Ministarstvo finansija da uvaži tešku situaciju u privredi i naloži poreskim upravama da otpišu kamate svim onim preduzećima, čija su dugovanja poreskim organima nastala zbog kašnjenja države u isplati za realizovane poslove.

"Ova mera mora biti uključena i u procese najavljene multilateralne kompenzacije, jer će kompenzacija biti obesmišljena ukoliko poreske uprave ne otpišu kamate", ocenila je UPS.

Unija navodi da joj se preduzeća iz čitave Srbije svakodnevno obraćaju za pomoć. Njima javna preduzeća, Nacionalni investicioni plan (NIP) i naručioci posla iz javnog sektora duguju desetine, stotine, pa čak i milijarde dinara na ime neizmirenih dugova za poslove obavljenje od 2007. do februara 2009. godine.

Država duguje novac mesecima i zbog toga preduzeća kasne sa uplatama poreza na dodatu vrednost, poreza na zarade i drugih administrativnih taksi poreskim upravama.

Za svaki dan kašnjenja, poreske uprave naplaćuju preduzećima 0,2 odsto kamate, dok istovremeno javna i državna preduzeća i NIP, koji duguju novac, ne isplaćuju zateznu kamatu za svoja kašnjenja, istakla je UPS.

Budžetski deficit od 13,5 milijardi dinara

Deficit budžeta Srbije na kraju marta bio je 13,5 milijardi dinara, jer su prihodi iznosili 140,8 milijardi, a rashodi 154,3 milijarde dinara, objavilo je Ministarstvo finansija.

Prema metodologiji koja je usklađena sa Međunarodnim monetarnim fondom, a koja u budžetske prihode uključuje sve izvore finansiranja, budžetski deficit iznosi 11,2 milijarde dinara.

Najaviše prihoda, 69,4 miliajrde dinara, prikupljeno je naplatom poreza na dodatu vrednost (PDV). Prihodi od carina na kraju prvog kvartala iznosili su 11,5 milijardi dinara, a od akciza 21,9 milijardi dinara.

U rashodima budžeta, najveće stavke su isplata obaveznog socijalnog osiguranja organizacijama - 60 milijardi dinara i troškovi za zaposlene - 43,7 milijardi dinara.

Zakonom o budžetu za 2009. godinu planirani su prihodi od 698,8 milijardi dinara, a rashodi od 748,7 milijardi, tako da bi budžetski deficit iznosio 49,9 milijardi dinara. Vlada Srbije trebalo bi ove nedelje da usvoji rebalans budžeta kojim će deficit biti povećan na 90 milijardi dinara.

Javni dug Srbije na kraju februara ove godine iznosio je 8,8 milijardi evra, od čega je 3,2 milijarde evra unutrašnji, a 4,7 milijardi spoljni dug, dok su indirektne obaveze 929 miliona evra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи