Zastoj u otplati kredita

Prema podacima kreditnog biroa, 2,1 odsto grđana kasni sa otplatom, što je skoro za za četvrtinu više nego krajem prošle godine. Bankari su kako kažu pojačali komunakaciju sa klijentima, da bi im na vreme ukazali na sve mogućnosti da se problem u zastoju otplate reši.

Iako smo i dalje među najrevnosnijim narodima, bar kada je o vraćanju kredita reč, kašnjenja su i kod nas u porastu. Bankari su, kako kažu, pojačali komunakaciju sa klijentima, da bi im na vreme ukazali na sve mogućnosti da se problem u zastoju otplate reši.

Prema podacima kreditnog biroa, 2,1 odsto grđana kasni sa otplatom, što je skoro za za četvrtinu više nego krajem prošle godine.

Svojevremeno smo bili iznenađeni telefonskim pozivima bankara, koji su nam nudili najpovoljnije kartice i kredite. Zovu i sada, ali uglavnom da podsete da je dan za otplatu, u tekućem mesecu, prošao.

Mada bankari kažu da se za telefonske pozive odlučuju kada otplata rate kasni bar pet dana, a u slučaju stambenih kredita čitav mesec, praksa pokazuje da su u tim pozivima revnosniji.

Ali retko ko od njih želi da o tome priča. Ipak bankari priznaju da su građani savesni pa se često i sami jave kada procene da će zbog smanjenja prihoda ili skoka evra teško pokriti ratu.

"Često moramo refinansirati neki kredit. Moramo da damo klijentu neku pauzu, nekoliko meseci, ako je izgubio posao da nađe nešto drugo. Nije isključeno da prodamo i stan, a klijent mora da reorganizuje svoj život", rekao je Klaus Miler iz Folks banke.

Mirjana Garapić Zakanji iz Prokredit banke kaže da zaposleni u filijalama u ovoj fazi, razgovaraju sa klijentima i trude se da razumeju njihovu situaciju i kakve su se promene dogodile u odnosu na 2008. godinu. 

Ukoliko klijent uporno izbegava pozive iz banke i ne odgovara na pisane opomene, banci preostaje da potraži pomoć policije ili suda. Kod nas se dotle sporadično stiže, jer su kašnjenja u početnoj fazi.

"Još uvek to nisu alarmantni podaci, to su podaci koji pokazuju kakva je tendencija sada uspostavljena, to znači blagi porast docnje", rekao je Veroljub Dugalić iz Udruženje banaka Srbije.

Da su građani sve oprezniji pri zaduživanju, potvrđuje pad interesovanja za keš kredite, za kojima se olako posezalo iako su uvek bili najskuplji. Samo zbog manje tražnje tih kredita u martu je bankama ostalo čak tri milijarde dinara više, nego prethodnog meseca.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво