Vlada neće dozvoliti nestabilnost

Premijer Mirko Cvetković tvrdi da Vlada Srbije neće dozvoliti nestabilnost u zemlji jer drži situaciju pod kontrolom. Novi plan za ekonomsku stabilnost predstavlja državni bedem protiv svetske ekonomske krize. Nema razloga za paniku jer su mere Vlade već dale efekte, poručio premijer.

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da Vlada drži situaciju pod kontrolom i da neće dozvoliti nestabilnost u zemlji.

Novi Vladin plan za ekonomsku stabilnost predstavlja "državni bedem protiv svetske ekonomske krize" u Srbiji, izjavio je Cvetković "Večernjim novostima".

"Kriza će pogoditi sve slojeve stanovništva. Ali, naš zadatak je da ravnomernije raspodelimo teret i time smo se rukovodili kada smo donosili mere", rekao je Cvetković.

Premijer je rekao da kriza pogađa celu ekonomiju i zasad ne izgleda da će se dalje produbljivati, "što ne znači da smo krizu prebrodili", ali da nema nikakvog razloga za paniku, jer su mere koje je vlada preduzela u prethodnim mesecima već dale efekte.

Cvetković je naveo da je zaustavljen pad industrijske proizvodnje i stabilizovan kurs dinara i dodao da ako se sadašnja projekcija bude održala, neće biti potreba da se ulazi u novi rebalans budžeta.

"Očekujemo da će se održati priliv u budžet i nivo privrednih aktivnosti", smatra premijer.

Inflacija ove godine neće preći projektovani nivo, a početak rasta inflacije biće "znak da se oporavljamo od krize".

Investicije u infrastrukturu

"Radnici, kao i poslodavci, razumeju trenutak u kome se zemlja nalazi i poteze koje Vlada povlači, a dodatni impuls za privredu su upravo investicije u infrastrukturu", rekao je premijer i navo da je raspisan tender za 20 kilometara puta od Novog Sada do Subotice na Koridoru 10, i uskoro bi mogli da počnu radovi.

"Očekujemo da se obezbedi bezvizni režim do kraja godine i to bi bio jedan od krupnih koraka unapred. Kad dobijemo 'beli šengen', građani će se privatno osećati kao članovi EU, a država će da nastavi sa reformama i sa daljim približavanjem članstvu", rekao je Cvetković.

Govoreći o zakonu o prenosu nadležnosti na Vojvodinu, koji je uslov da pokrajina dobije statut, premijer je rekao da je Predlog zakona završen pre dve nedelje i poslat pokrajinskim vlastima, a oni su imali svoje korekcije i vratili su ga u Vladu.

"Komplikovana je procedura, jer svaki ministar daje svoje mišljenje o nadležnostima iz svog resora, a celina zakona ima i političku težinu. Na njemu radimo i smatram da nije dobro da se taj važan propis još prelama preko kolenam" rekao je Cvetković.

Cvetković je rekao i da je glavno pitanje da li taj zakon, osim taksativno navedenih nadležnosti koje se prenose sa republičkog na pokrajinski nivo, treba da sadrži i finansijski deo koji ide u skladu sa tim.

Što se tiče priča o novim izborima, premijer je rekao da je Vlada stabilna i da bi bilo loše da se tokom krize održavaju izbori, jer ne doprinose stabilnosti zemlje.

"Ovo je vreme kada moraju da se povlače ozbiljni i odgovorni državni potezi. U interesu je građana da se ne ide na izbore u ovom periodu", rekao je premijer.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи