Vlada protiv krize

Premijer Mirko Cvetković najavio milijardu evra vredan plan za ekononomsku stabilnost Srbije. Povećavaju se akcize na gorivo i mobilnu telefoniju. Vlada smanjuje rashode i broj zaposlenih u državnoj administraciji. Rebalans budžeta do 1. maja. Uskoro i treći paket mera namenjen najsiromašnijim. Gostujući u Dnevniku 2 premijer rekao da će najveći teret podneti država.

Novi, drugi po redu, plan srpske Vlade za rešavanje problema uključuje niz mera štednje procenjenih na milijardu evra, odnosno privremeno smanjenje plata u državnoj administraciji, više akcize na benzin, dizel i mobilnu telefoniju.

Gostujući u Dnevniku 2 RTS-a premijer Mirko Cvetković rekao je da je suština novih vladinih mera da budžetski korisnici, odnosno državna administarcija podnesu najveći teret prilagođavanja.

Cvetković je rekao da milijardu evra vredan plan predstavlja najveće prilagođavanje koje je ikada obavljeno u javnim finansijama, uz održavanje stabilnosti.

O detaljima mera za prevazilaženje posledica krize govorili su i ministri Mlađan Dinkić, Diana Dragutinović i Rasim Ljajić.

"Glavni principi plana su jedinstvo, solidarnost i kontinuitet... Dugoročni ciljevi su smanjenje administracije i kontrola rada javnih preduzeća", rekao je srpski premijer na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

"Oko 85 odsto prilagođavanja ide na teret troškova, a svega 15 odsto ide na teret prihoda", precizirao je premijer.

Cvetković je dodao da plan podrazumeva pomoć najugroženijima i da je, pored štednje na svim novoima, usmeren na jeftiniju administraciju, rast privrednih aktivnosti, podršku javnim radovima i ulaganju u infrastrukturu.

Vlada Srbije planira da nizom mera uštede smanji rashode za oko milijardu evra.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Mlađan Dinkić rekao je da je u okviru ovih mera predviđeno privremeno smanjenje plata u državnoj administraciju na svim nivoima. Tako će plate na nivou iznad 40.000 dinara biti smanjene 10 odsto, a plate iznad 100.000 dinara za 15 odsto.

"Maksimalna moguća plata u javnom sektoru u vreme trajanja krize biće jednaka šestostrukoj prosećnoj plati u Srbiji, što je značajno smanjenje u odnosu na prethodni period", dodao je Dinkić.

Tom merom, kako je procenjeno, postigle bi se uštede od jedne do dve milijarde dinara i taj novac će biti uplaćen u poseban budžetski fond.

Mera smanjenja plata odnosiće se na zaposlene u državnoj administraciji, Skupštini Srbije, Narodnoj banci Srbije, Privrednoj komori Srbije, regionalnim privrednim komorama, javnim preduzećima i agencijama.

Dinkić je rekao je da je plan stimulativan za privredu jer će obezbediti stabilnost dinara.

Veće akcize na benzin

Ministarka finansija Diana Dragitinović rekla je da je plan kompromis, proizišao iz želje da se reši problem i reakcije ljudi na prvobitna rešenja.

Plan podrazumeva povećanje akcize na benzin i dizel, za 2 odnosno 4 dinara. Takođe uključuje uvođenje privremene taksa od 10 odsto na potrošene impulse u mobilnoj telefoniji, kao i povećanje poreza na upotrebu automobila velike radne zapremine, jahti i letelica.

Biće uvedena i privremena naknada na ostale prihode građana, kao što su dividende.

"Sve će to obezbediti ukopni prihod od 16 milijardi dinara", rekla je Dragutinović i dodala da su se sva ostala sredstva morala pronaći na strani rashoda.

Prema rečima ministarke finansija, fiskalna stabilizacija jeste nepopularna mera, jer podrazumeva smanjenje rashoda, ali kao takva zahteva podršku svih nivoa vlasti da bi se uštedelo.

Ministarka finansija najavila je da bi do 1. maja trebalo da bude usvojen rebalans budžeta za 2009. godinu.

Smanjenje rashoda i broja zaposlenih

Rashodi ministarstava trebalo bi da se smanje za 26 odsto, čime će se ostvariti ušteda od 40 milijardi dinara.

Budžetskim korisnicima sa sopstvenim prihodima će dotacije države biti smanjene za 40 odsto, čime bi trebalo da bude ušteđeno 12 milijardi dinara, a još 15 milijardi dinara ušededeće se smanjenjem transfera lokalnoj samoupravi.

Sva javna preduzeća biće u obavezi da uplate celokupunu dobit, čime će biti ostvaren dodatni budžetski prihod od pet milijardi dinara, a četiri milijarde biće ušteđene smanjenjem troškova Fonda za zdravstvo.

Vlada Srbije planira zamrzavanje plata u držvanoj, pokrajinskoj i lokalnoj administraciji, javnim preduzećima i agencijama kao i penzija, i tu se očekuje ušteda od 13 milijardi dinara.

Vlada namerava da u naredne tri godine smanji broj zaposlenih u državnoj administraciji na svim nivoima, a u prvom krugu, u narednih devet meseci, broj zaposlenih u državnom aparatu biće smanjen za 10 odsto.

Ministar Dinkić je objasnio da će se ići na prinudno otpuštanje viška zaposlenih uz otpremnine u skladu sa Zakonom o radu i ukazao da "trenutno u državnoj administraciji svega 30 odsto zaposlenih stvarno radi i preuzima na sebe ceo teret posla".

Uskoro i treći paket mera

Ministar za rad i socijalna pitanja Rasim Ljajić ocenio je da je smisao donošenja drugog paketa ekonomskih mera da se ravnomerno rasporedi teret krize na sve slojeve stanovništva, i najavio da će uskoro biti donet treći paket mera namenjen socijalno najugroženijim slojevima stanovništva.

Ljajić je rekao da drugi paket mera, koji se odnosi na smanjenje troškova državne administracije, osim što ima ekonomsku i političku dimenziju, nosi u sebi i veći stepen solidarnosti.

Najavio da će na predstojećoj međunarodnoj konferenciji u Beogradu, 24. aprila, na kojoj će biti ministri rada većine zemalja članica EU biti predstavljene najnovije mere srpske vlade.

Najnoviji, treći paket mera, odnosiće se, prema Ljajićevim rečima, na oko 250.000 porodica koje se nalaze na granici siromaštva.

Ljajić je najavio osnivanje fonda od oko tri milijarde dinara za socijalno najugroženije kategorije stanovništva, i objasnio da će ta sredstva biti obezbeđena uštedama u drugim sektorima.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи