Kina postaje vodeći investitor u subsaharskoj regiji

Kina je postala lider u izgradnji infrastrukture u subsaharskoj Africi, saopštila je Svetska banka. Ta regija je jedna od najsiromašnijih u svetu, zbog čega je pitanje ulaganja u Afriku sa ciljem poboljšanja njene infrastrukture bilo među glavnim temema na skoro završenom samitu osam najrazvijenijih zemalja sveta, G8.

Najmnogoljudnija zemlja na svetu je od ulaganja u Afriku takođe ostvarila korist, jer je pre dve godine iz subsaharskog regiona uvezla prirodnih resursa u vrednosti od 22 milijarde dolara što je više od sedam puta više od samo tri milijarde dolara koliko je uvezla pre sedam godina. Od tog iznosa, čak 80 odsto se odnosi na uvoz sirove nafte, koja je poslužila pokrivanju rastuće kineske tražnje.

"Komplementarne potrebe Kine i Afrike dovele su do situacije u kojoj svi dobijaju", istakla je Vivijen Foster, ekonomista SB i glavni autor studije.

"Kini je potrebno sve više sirovina, a Afrika ima bogate i često nedovoljno razvijene rezerve nafte i metala", izjavila je Fosterova.

Pored toga, potrebe Afrike za infrastrukturom odgovaraju svetski konkurentnoj kineskoj građevinskoj industriji.

U izveštaju Svetske banke se navodi da su Indija i neke zemlje Bliskog istoka takođe doprinele da se sada na jugu Afrike, regionu koji su međunarodni investitori dugo zanemarivali, finansira rekordan broj infrastrukturnih projekata.

Zemlje sa brzo rastućim ekonomijama uvećale su ulaganja u Afriku, i to sa prosečno milijardu dolara godišnje do 2004. godine, na osam milijardi dolara u 2006. i pet milijardi dolara 2007. što je, kako navodi SB, znak sve bolje saradnje između privreda u razvoju.

Najveći deo infrastrukture u Africi je i dalje neadekvatan i utiče na usporavanje privrednog rasta "crnog kontinenta" za prosečno jedan odsto godišnje, usled previsokih troškova transporta i manjka kapaciteta za proizvodnju električne energije. Ipak, najnoviji priliv sredstava bi mogao da pomogne u rešenju tih nedostataka.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи