Читај ми!

Šta muči mačvanske poljoprivrednike

Najveći broj Mačvana živi od poljoprivrede, uglavnom od ratarstva i stočarstva. Zato su u srcu plodne ravnice u Bogatiću drugi put domaćini Međunarodnog sajma poljoprivrede. Na izložbi su traktori, priključne mašine, zalivni sistemi, plastenici i semena 120 izlagača iz Srbije, Turske, Bosne i Hercegovine i Italije.

Sve što se baci u zemlju – nikne, kažu mačvanski domaćini, ali su im i pored plovne ravnice i truda novčanici sve tanji, obori prazniji, a podmladak proređen.

"Jako teško s obzirom na cenu svinja, đubriva, svega ostalog eto samo gledamo ovde vidite da se to slabo prodaje", Kaže Dragan Koprić iz Crne Bare.

"Država jeste da daje ove subvencije, ali i to ne dobijemo na vreme, a druga stvar ko se bavi mlekarstvom tu nam je bogami katastrofa, mi se bavimo mlekarstvom i nismo zadovoljni cenom mleka", kaže Savo Mitrović iz Skrađana.

Nekad je svaka druga kuća u Mačvi imala kravu, danas teško opstaju i najveći proizvođači. Bilo je i do 400.000 svinja – sada gotovo upola manje. Stari domaćini, stara i oprema.

"Sve bi trebalo u poljoprivredi, od novog traktora do mehanizacije", kaže Milić Poznanović iz Kukujevaca, i dodaje da je njegov traktor star 40 godina ali da ne može da kupi novi. 

Novo se u Mačvi kupuje samo uz subvencije, za keš polovno, ali od njive se ne odustaje.

"Svih 5.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava spremno je da ostane na svojoj zemlji, da obrađuje svoju zemlju i živi od poljoprivrede, samo nam treba malo puniji novčanik kako bi i objekti bili puniji kako bi gazdinstva imala da ulažu u novu opremu i mehanizaciju", kaže predsednik organizacionog odbora sajma Teodor Teodorovića.

Iz Ministarstva najavljuju isplatu dugovanja za subvencije do kraja meseca, a narednog olakšice za prijave preko e-agrara.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се