Delovi za "punto" iz dve fabrike u Srbiji

Na konkursu za proizvodnju delova za kragujevački "punto" samo dve kompanije iz Srbije ušle u uži izbor. Samo 15 odsto proizvodnje delova obezbedilo bi 1.500 radnih mesta. Iz "Fijata" poručuju da imaju 3.000 dobavljača i da im je zbog krize svejedno gde kupuju delove, od Hong Konga do Brazila.

Punto iz Kragujevca sastoji se od 15.000 delova. Konkurs za proizvodnju delova po kvalitetu "Fijata" još je otvoren, a samo dve kompanije iz Srbije ušle su u uži izbor.

Naša industrija komponenata u tranziciji nije sposobna za brže promene, pa će "Fijat" veći deo delova za "punto" uvoziti sa onih tržišta koja su po ceni i kvalitetu konkuretna.

Iako bi i samo 15 odsto proizvodnje delova obezbedilo 1.500 radnih mesta, domaći proizvođači delova čekaju da im Italijani isporuče ne samo zvaničan poziv za saradnju, već i tehnologiju za izradu delova.

U "Fijatu" kažu da trenutno zbog krize imaju veliki izbor dobavljača, njih oko 3000 širom sveta, i da im je svejedno gde kupuju, od Hong Konga do Brazila. U uži izbor ušao je "Trajal" čiji vlasnik iz Bugarske traži pomoć države da bi pokrenuo proizvodnju i zaposlio oko 600 radnika na proizvodnji auto guma.

Maksim Ivanov iz kompanije "Trajal Kruševac" smatra da bi država trebalo da pomogne toj kompaniji, kako bi imali neophodan kvalitet i ispoštovali rokove.

"To znači da bi tim zaposlili na duži rok sve radnike u proizvodnji autoguma, ali da bi ušli u takvu investiciju moramo imati čvrste ugovore i redovno plaćanje. Za sada smo ušli u uži izbor, a šta će dalje biti, zavisi od "Fijata", kaže Ivanov.

Šabački "Farman", vlasnik "Fabrike akumulatora Sombor", takođe je ušao u uži izbor.

"Proizvodimo akumulatore za više od 80 osnovnih "Fijatovih" vozila, tako da smo interesantni ne samo za "punta", već i za sve ostale "Fijatove" automobile, koje se eventualno budu proizvodili u Kragujevcu ili na nekim drugim tržištima", rekao je Radovan Marković
iz Fabrike akumulatora Sombor.

Fabrika elektromotora u Surdulici, koja je bila deo Zastave, pokušava preko posrednika da uđe u posao, a već sad je poslala polovinu radnika na prinudne odmore zbog gašenja proizvodnje domaćeg juga.

"Ova fabrika je projektovana za kapacitete od 1,5 miliona elektromotora 500.000 releja, tako da imamo kapacitet, a imamo i iskustva u proizvodnji", kaže Blagoje Stojanović iz te kompanije.

U Ministartstvu za ekonomiju i regionalni razvoj saopštili su da oni nisu hteli da budu menadžeri našim fabrikama za prizvodnju delova, već da su ponudili uslove, jeftine kredite za proizvodnju i doveli velikog kupca "Fijata".

"Posao države i Ministarstva ekonomije je da stvori povoljno poslovno okruženje za te kopmanije, kako bi one mogle da pokažu svoj maksimum", saopštavaju iz tog ministarstva.

U vremenu krize u autoindustriji nikome se ne može granantovati dugoročno poslovanje. Dobar je primer Vijetnam, koji je visokim carinama naterao evropske proizvođače da tamo otvore svoje fabrike, ali su za delove koje su uvozili i od kojih su montirali vozila, plaćali punu carinu.

Zato je Mercedes za samo 4 godine otvorio još 6 fabrika za proizvodnju delova, takođe u Vijetnamu.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара