Partnerstvo srpskog i makedonskog avioprevoznika

"Jat" pregovara o strateškom partnerstvu sa makedonskim "Matom". Srpski avioprevoznik predlaže da se deo duga makedonske kompanije od deset miliona dolara pretvori u akcije. "Mat"navodi da je takvo učešće moguće ali i da su za ulazak u "Mat" zainteresovane i inostrane aviokompanije.

Vršilac dužnosti generalnog direktora  "Jat ervejza" Saša Vlaisavljević potrvdio je da ta aviokompanija pregovara o strateškom partnerstvu sa makedonskim "Matom".

Vlaisavljević je rekao da su juče u Skoplju započeti dvodnevni razgovori i da je nesporno potvrđeno da makedonska aviokomopanija "Mat" duguje "Jatu" više od 10 miliona dolara, tako da je srpski avioprevoznik predložio da se deo tog duga pretvori u akcije.

"Naredni korak je formiranje zajedničkog tima koji će precizno utvrditi sva međusobna potraživanja i dugovanja, a istovremeno će zajednički pravni tim utvrditi moguće modalitete eventualne saradnje", rekao je prvi čovek državne aviokompanije.

Kako je saopšteno iz "Jat ervejza", u naredne dve sedmice komisija sačinjenja od eksperata dve aviokompanije napraviće predlog o procentu vlasničkog udela "Jata" u makedonskoj aviokompaniji na osnovu duga od 10 miliona dolara.

Vlaisavljević je napomenuo da "Jat ervejz" u Makedoniji ima preduzeće "Aeromak", koje bi trebalo da odigra značajnu ulogu ukoliko se dođe do obostrano prihvatljivog dogovora sa "Matom", jer "Jat ervejz" u "Matu" može imati maksimalno 50 minus jednu akciju.

Tražište Makedonije je, kako je rekao, potencijal sa 600.000 putnika godišnje.

"To je izuzetno značajan broj i namere "Jat ervejza" su da povrati mesto lidera u regionu", rekao je Vlaisavljević, dodajući da je strateško partnerstvo sa "Matom" prvi prvi korak u tom smeru.

Vlaisavljević je naglasio da je "Jat" počeo razgovore o nabavci nove flote sa potencijalnim proizvođačima.

Za "Mat" zainteresovane inostrane aviokompanije

U saopštenju "Mata" se navodi da je moguće da dođe do učešća "Jata" u vlasničkoj strukturi makedonskog avioprevoznika, ali i dodaje da su za ulazak u "Mat" zainteresovane dve inostrane aviokompanije i jedan investicioni fond.

Ističe se da su "neki od tih pregovora već u završnoj fazi". "Mat" je naveo da je tokom razgovora sa "Jatom" dogovorena samo strateška saradnja, što podrazumeva dugoročnu poslovno-tehničku saradnju za korišćenje aviona, obuku kadrova i zajedničke komercijalne projekte, koji bi trebalo da omoguće otvaranje novih destinacija.

O saradnji "Jat ervejza" i "Mata" će, kako se dodaje, na zajedničkoj konferenciji za novinare naredne sedmice govoriti generalni direktor srpske aviokompanije Saša Vlaisavljević i predsednik Odbora direktora "Mata" Zlatko Petrović.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво