Spor "Borova" i "Borelija"

Uredbom Vlade Srbije produžen rok do 31. maja, u kojem 132 društvena preduzeća u Srbiji moraju da urede imovinsko-pravne odnose sa firmama osnivačima iz bivše SFRJ. U protivnm sledi njihova privatizacija. Primer je i spor između "Borova" i "Borelija".

Jedna od tema razgovora hrvatskog premijera Ive Sanadera i srpskih zvaničnika u Beogradu bila je i imovina hrvatskih firmi u Srbiji i srpskih u Hrvatskoj.

Vlada Srbije Uredbom je produžila rok do 31. maja, u kojem 132 društvena preduzeća u Srbiji moraju da urede imovinsko-pravne odnose sa firmama osnivačima iz bivše Jugoslavije.

Ako se to ne desi, Srbija će ta preduzeća privatizovati.

Primer vukovarskog "Borova" i somborskog "Borelija" dobro ilustruje taj problem. "Borovo" je prodalo svoje lokale u Srbiji, ali "Boreli", koji ih koristi, ne dozvoljava novim vlasnicima da u njih uđu.

Novo produženje Uredbe o zaštiti imovine delova preduzeća čije je sedište na teritoriji bivše Jugoslavije, za preduzeće "Boreli" iz Sombora je loša vest. Iako je "Borovo" prodalo 23 lokala, "Boreli" ga neće tužiti, ali očekuje pomoć države Srbije, jer je dogovor s Borovom propao.

"Borićemo se da oni koji su kupili lokale ne mogu da uđu u njih jer su zakonske odredbe u državi Srbiji na našoj strani i ta borba je iz razloga da firma ostane u celovitosti i takva može ući u privatizaciju", rekao je Mirko Vujanović, direktor "Borelija" iz Sombora

"Nas uopšte ne zanima ko će nam biti vlasnik, nama je bitno da radimo i sačuvamo naša radna mesta", izjavio je jedan od radnik "Borelija".

Privatizacija na tenderu 

S druge strane, kupci spornih lokala tvrde da su ih kupili od vlasnika "Borova", ali zbog, kako kažu, sporne uredbe ne mogu da uđu u njih.

"Mi smo ispoštovali sve zakonske predloge ove države; kupili, platili porez, dobili papire od ministarstava pravde i finansija da je sve po zakonu", izjavljuje Slobodan Petrović, kupac lokala u Beogradu.

Vukovarsko "Borovo" odlučilo je da proda lokale, jer je "Boreli" umesto da ih samo koristi, počeo da ih izdaje i stavlja pod hipoteku. Zato očekuju da problem vlasništva bude rešen na državnom nivou.

"Imali smo potpuni legitimitet, dokumentaciju da smo vlasnici i to je temelj za kupoprodaju i dalje ćemo istrajati u tome da svoju imovinu vratimo, to se odnosi i na pogon "Boreli" u Somboru koji je u sudu uknjižen kao vlasnik "Borovo Vukovar", rekao je Mirko Čavara, direktor "Borova" iz Vukovara.

Do kraja maja ističe, Uredbom Vlade Srbije, produžen rok za postizanje dogovora između preduzeća. Ukoliko se firme iz Vukovara i Sombora do tada ne dogovore, državni organi će spornu imovinu "Borova" u Srbiji uknjižiti kao vlasništvo "Borelija", posle čega sledi privatizacija putem tendera.

"Mi još nismo završili procenu ali čekamo da dobijemo sve činjenice po završetku ovih postupaka koji se vode u skladu sa ovom uredbom i dogovora i nakon toga ćemo izvršiti procenu i krenuti u postupak do maja čekamo", kaže Branislav Zec iz Agencije za privatizaciju.

Podsetimo, prema sporazumu iz 2004. godine Zagreb i Beograd moraju da vrate imovinu srpskim, odnosno hrvatskim preduzećima koju su ona u tim bivšim republikama posedovala do kraja 1990. godine.

Poznavaoci kažu da je svako drugo rešenje, pa i pomenuta Uredba, zapravo uvod u duge i skupe sudske sporove.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво