Читај ми!

Predsednica EBRD-a obišla postrojenje u Vinči: Energana će imati veliki značaj za životnu sredinu

Predsednica Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Odil Reno-Baso obišla je i postrojenja za energetsko korišćenje komunalnog otpada u Vinči za koji je EBRD obezbedio nešto više od 128 miliona evra.

Odil Reno-Bas izjavila je da je vrlo impresionara projektom, posebno kada se uporedi kako je izledala pre investicija.

"Kada sve bude završeno, to će imati veliki značaj za životnu sredinu. Drago mi je da je EBRD deo toga", istakla je Reno-Baso.

Na novu sanitarnu deponiju Vinča prošle godine odloženo je 625.000 tona komunalnog otpada.

Energana na otpad je prema planu trebalo da počne da radi u novembru, ali je rok pomeren. Problem je, kažu, rešen i objekat je priključen na struju.

"Završili smo takozvane hladne probe. Sledeće nedelje počeće probe sa otpadom. Već u junu su isporuke električne energije za pet odsto potrošača u Beogradu i toplotne energije za 10 odsto domaćinstava", rekao direktor "Beo Čista Energija" Filip Til.

EBRD je prošle godine finansirao više projekata u Srbiji sa 650 miliona evra.

"Širom sveta je verovatno usporavanje privrednog rasta kao posledica kovida, rata u Ukrajini, inflacije zbog cena hrane i energenata. Ekonomija Srbije je u dobrom stanju, finansije solidne, dosta toga je pozitivno. Optimista sam", kaže Reno-Baso.

EBRD pomaže energetski sektor, transformaciju ka većem učešću obnovljivih izvora i veću energetsku efikasnost objekata. Sa 550 miliona evra učestvovaće u izgradnji brze pruge Beograd-Niš.

Osim toga, ta međunarodna finansijska institucija podržava žene u biznisu, IT sektor, inovacije, mala i srednja preduzeća direktno i kroz partnerstvo sa bankama.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се