Читај ми!

Muznih krava sve manje, a problema sa mlekom sve više

Poljoprivrednici su nezadovoljni što je otkupna cena mleka u padu dok cene u prodavnicama rastu. Ukazuju na sve veći uvoz mleka i nekorektno ponašanje velikih mlekara. Uzdaju se u pomoć države.

Razlivalo se mleko po putu u Mrčajevcima. Proizvođači su nezadovoljni, jer su mlekare smanjile otkupnu cenu i za 20 dinara. Mnogima su i otkazali otkup.

"Ja sam predavao jednoj lokalnoj mlekari ovde i došlo je sada vreme da otkazuje mleko jer nema gde da skladišti zalihe koje sada ima", kaže Milorad Majstorović iz Mrsaća kod Kraljeva.

"Od februara ćemo krenuti sa cenom pet, šest dinara nižom nego što je bila u prethodnoj godini. Trenutno u Srbiji cena mleka nije realna. U EU je prosečna negde do 50 evrocenti. znate da je kod nas mleko stiglo i do 85 dinara", kaže Zoran Jelić iz mlekare "Belkino".

Prosečnog poljoprivrednika, proizvodnja litra mleka košta 65 dinara, računica je Poljoprivrednog fakulteta. Problem je, kažu, uvoz iz zemalja u kojima su subvencije znatno veće, i što kod nas kvalitet mleka ocenjuju sami otkupljivači.

"U odnosu na 2019. godinu uvoz je u 2022. povećan za nešto više od 83 procenta. Ukupan uvoz mleka i mlečnih proizvoda u 2022. bio je nešto preko 117 miliona evra, a izvoz je bio oko 100 miliona evra. Problem je kada govorimo o izvozu što je značajno opao, za 32 procenta", rekao je profesor Zoran Rajić sa Poljoprivrednog fakulteta  u Beogradu.

Petina mleka uvezenog u Srbiju prethodne godine bila je iz Poljske. Ekonomisti kažu očekivano, s obzirom na to da je isti vlasnik najveće mlekare u toj zemlji i kod nas.

Zaštitnici potrošača kažu da problem ipak postoji, pogotovo kada se kupac dovede u zabludu tako što se uvozna sirovina prodaje upakovana u domaći brend.

"Posebno brine to što je ‘Imlek’ od PKS dobio žig ‘čuvarkuća’ koji pokazuje i trebalo bi da komunicira sa potrošačima da je u pitanju proizvod koji je napravljen u Srbiji pretežno od domaćih sirovina, a na kraju se ispostavi da to nije tako", kaže Nenad Bumbić, sa sajta  Potrošački savetnik. 

Iako nemaju problem sa skladištenjem, cenu mleka i otkup, najviše su smanjile velike mlekare. Niko od četiri najveća prerađivača nije odgovorio na molbu za izjavu za RTS.

Predstavnici proizvođača mleka u Skupštini 

Danas su predstavnici proizvođača iz Kraljeva i okoline bili u Skupštini Srbije. Traže i uvođenje prelevmana na uvoz mleka, da se proveri da li se uvoze mlečni proizvodi po damping cenama, te da se isplate zaostale subvencije.

"Zahtevi su da se premija poveća na 15 dinara kao što je bila prvi i drugi kvartal, treći i četvrti su kao što znate 10 dinara. Da se poveća na 50.000 za priplodna grla za junice i prvotelke i 40.000 za krave simentalke", kaže Branislav Terzić iz udruženja proizvođača "Mačva".

Predsednica Vlade Ana Brnabić je spremna da se uključi u rešavanje problema plasmana mleka, ali kaže nijedna država ne može stalno da povećava premiju.

"Treba da vidimo kako da targetiramo subvencije na pravi način. Srbija je zemlja proizvođač mleka i hajde da tu poziciju sačuvamo i branimo, ali ne može država da preuzme sav rizik", kaže premijerka.

Ako ne očuvamo domaću proizvodnju, litar mleka ćemo kupovati za 500 dinara, upozoravaju stručnjaci. Cenu sireva i ne procenjuju, ali podsećaju, pre tri godine od sira i urde, Srbija je ostvarivala spoljnotrgovinski suficit od 17 miliona evra, a 2022. samo milion i po.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво