Читај ми!

Poskupelo obavezno osiguranje automobila – za koliko će biti olakšan džep vozača

Sa prvim radnim danima januara, vlasnici automobila suočili su se sa povećanjem cena obaveznog osiguranja. Narodna banka Srbije dozvolila je osiguravajućim kućama da cenu podignu do 15 odsto. Imajući u vidu visoku inflaciju i poskuljenja rezervnih delova kao i samih polovnih vozila, generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije kaže da im je NBS dozvolio povećanje od 12 do 15 odsto. Navodi da to znači da je polisa za prosečan automobil skuplja za 1.000 do 1.500 dinara.

Iako je mnoge poskupljenje iznenadilo, osiguravajuće kuće već duže vreme to zahtevaju. U avgustu prošle godine i bez odobrenja Narodne banke, osiguravači su podigli cene za preko 20 odsto, ali su ih nakon reakcije NBS-a vratili na prethodni nivo.

Duško Jovanović, generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije, kaže za RTS da je poskupljenje opravdano, ističući da je poslednja korekcija cene polise i premije auto-osiguranja bila još 2014. godine.

Konstatovao je visoku opštu inflaciju u proteklih šest meseci, a samim tim i rast cena rezervnih delova kao i samih polovnih automobila.

"Poštujući načelo održanja makroekonomske stabilnosti, dogovorili smo se sa NBS da povećanje cene zavisi od kompanije do kompanije, i da bude između 12 i 15 odsto", navodi Jovanović.

Kako objašnjava, trenutno je cena obaveznog osiguranja ista kod svih kompanija.

Ukazuje na to da osiguravači imaju prava da naprave dodatnu korekciju cene u zavisnosti od svoje procene šteta u naredne dve do tri godine unapred.

"To znači da poskupljenje osiguranja za prosečan automobil iznosi od hiljadu do 1.500 dinara, što ukupnu cenu polise dovodi u raspon od 12.000 do 13.000 dinara", kaže Jovanović.

Samo petina vlasnika tražila povraćaj novca

Govoreći o neodobrenom avgustovskom poskupljenju, Jovanović objašnjava da tada nije bila korigovana minimalna tarifa već su osiguravači, projektujući svoje buduće troškove, povećali cenu za 22 do 24 odsto.

Tada je prodato 170.000 do 190.000 polisa. Napominje da se zbog male korekcije cene od hiljadu do hiljadu i po dinara samo 20 odsto klijenata prijavilo za povraćaj novca.

Osiguranje od autoodgovornosti je među retkim obaveznim osiguranjima, a Jovanović kaže da trenutno ima ispod jedan odsto neosiguranih vozila.

Ističe da je pre samo desetak godina taj broj bio deset odsto.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво