Читај ми!

Strani investitori nekad i sad - kompanije lakše posluju, radno pravo u fokusu

Izvršni direktor Saveta stranih investitora Aleksandar Ljubić rekao je za RTS da to telo predstavlja glas koji dolazi sa terena što pomaže Vladi Srbije da svoje zakonodavstvo i primenu zakona što bolje upodobi da budu što efikasniji i što bolji.

Sa preko 37 milijardi evra stranih direktnih investicija u poslednjih pet godina, Srbija je na prvom mestu u Evropi po privlačenju stranog kapitala u odnosu na veličinu ekonomije i na 5. mestu po broju novih radnih mesta otvorenih upravo zahvaljujući stranim investicijama.

Prošla godina je bila rekordna, a u prvoj polovini godine priliv direktnih stranih investicija beleži blagi pad od 3,5 odsto.

Aleksandar Ljubić, izvršni direktor Saveta stranih investitora rekao je, gostujući u Dnenviku RTS-a, da je Savet stranih investitora u poslednjih 20 godina značajno porastao.

"Počeli samo sa 14 kompanija, sa nešto više od 3.000 zaposlenih, i oko 150 miliona evra investicija. Danas, 20 godina kasnije članice Saveta zapošljavaju preko 100.000 radnika, imaju preko 36 milijardi evra investicija i čine značajnu kariku u privredi ove zemlje", istakao je Ljubić.

Govoreći o uslovima sa početka poslovanja i poslednjih godina, Ljubić napominje da se Srbija promenila, pre 20 godina 14 kompanija nije imalo uslove koje ima danas 120 kompanija.

"Srbija je izgradila moćnu infrastrukturnu mrežu auto-puteva, energetsku, kompanije danas lakše posluju, imamo mnoge zakone koji su usklađeni sa pravilima EU, preko 75 odsto kompanija dolazi iz EU i bitno je usaglašavnje zakonodavstava Srbije i EU. To je nešto na čemu ćemo raditi u narednom periodu", rekao je Ljubić.

U kojim oblastima bi moglo da bude bolje

"Ono što bi moglo da bude bolje je radno pravo. Tokom pandemije mnogo toga se promenilo, imamo nove oblike rada - rad od kuće, rad na daljinu i mnoge druge stvari koje želimo da budu inkorporirane u radno pravo i za to ćemo se zalagati u budućnosti", podvukao je Ljubić.

Savet stranih investitora predstavlja glas koji dolazi sa terena i to pomaže Vladi kako bi svoje zakonodavstvo i primenu tih zakona što bolje upodobila da budu što efikasniji i što bolji, napominje on.

U prvoj polovini godine beleži se blagi pad direktnih stranih investicija od 3,5 odsto, a srpskoj privredi potrebno je najmanje 25% učešća investicija u BDP-u kako bi se zadržala održiva stopa rasta.

"Ono što je prosek u poslednjih 20 godina je da su strane investicije prosečno na nivou od 6 odsto, 25 odsto morate imati da biste dostigli 5 odsto rast. Drugi segment čine javne investicije, one su oko 6 odsto. Kičmu svake privrede čine domaće investicije i one moraju biti na niovu od 10 odsto", objasnio je izvršni direktor Saveta stranih investitora.

Strani investitori predstavljaju naše lance dobavljača i njihova vitalnost umnogome pomaže i naš bolji rad kao velikih kompanija, kaže on.

MMF i upozorenje 

Međunarodni monetarni fond je upozorio na opasnost od odliva investicija iz ekonomija u razvoju. Ljubić kaže da sve što kaže MMF pažljivo se sluša.

Prema njegovim rečima, Savet stranih investitora više od 20 godina ima redovne razgovore sa MMF-om.

"Ono što je problem tokom pandemije i početkom rata na teritoriji Evrope je da su mnoge velike evropke ekonomije ušle ili imaju naznaku da će ući u recesiju, pre svega Nemačka i Italija, koje predstavljaju najveće spoljnotrgovinske partnere", upozorava Ljubić.

Sve ono što se dešava u tim zemljama se reflektuje na Srbiju. Srbija je u ekonomskom životu poptuno vezana za EU, rekao je Ljubić.

Ekonomija Srbije vezana za EU

Predstavljanje Bele knjige i dijalog sa članovima Vlade su već tradicija.

Ljubić ističe da je skoro cela ekonomija Srbije vezana za EU i da je u potpunosti članica EU kada govorimo o ekonomiji.

Preporuke Vladi Srbije su ubrzanje procesa pridruživanja EU i u potpunosti usagašavanje ekonomske politike sa EU, zaključio je Ljubić.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво