Читај ми!

Srpski privrednici na sajmu u Albaniji, prilika za novu saradnju

Nekoliko desetina preduzeća iz Srbije nastupa na međunarodnom privrednom sajmu u Tirani. Sajam je dobra prilika da izvoznici iz Srbije predstave svoje proizvode, uspostave poslovne veze sa partnerima iz Albanije i učvrste postojeće kontakte. Privredna razmena dve zemlje, prošle godine dostigla je 250 miliona evra.

Poslovna razmena preduzeća iz Srbije i Albanije stalno raste. U prvih devet meseci ove godine veća je 18 miliona evra u odnosu na isti period prošle godine.

"Razmena poljoprivrednih proizvoda raste, što je zahvaljujući dogovorima koje smo postigli u okviru inicijative Otvoreni Balkan, gde imamo 22 posto porasta razmene poljoprivednih proizvoda", kaže Aleksandar Radovanović, rukovodilac za regionalni razvoj PKS. 

Od 38 firmi iz Srbije koje nastupaju, većina je u Tirani prvi put.

"Ono što je jako bitno, mi trenutno radimo prooizvode od naturalnog susama. Što se tiče kontakata do sada, već je bilo par potencijalnih kontakata i nadamo se budućoj uspešnoj saradnji", kaže Dejan Stanojević, iz "Biolenda" Beograd.

A među izlagačima i proizvođači koji su duže od decenije na tržištu Albanije, sa godišnjim plasmanom od više od dva miliona evra vrednosti robe.

"To je hit na našem tržištu, to su glazirani crepovi, premijum kvaliteta i to je nešto što najviše ide i na teritoriji Albanije", kaže Miloš Đurić, predstavnik "Mladosti" iz Leskovca.

Koliko u Privrednoj komori Srbije, toliko su zadovoljni i u Privrednoj komori Albanije, iako je udeo albanskih preduzeća u razmeni manji.

"Jako uspešan sajam nakon sve većeg broja kompanija koje učestvuju i broja sklopljenih ugovora, ne samo sa Privrednom komorom Srbije s kojom ekonomska komora Albanije ima izvanrednu saradnju u nekoliko dimenzija, tako i inicijative Otvorenog Balkana", kaže Ines Mućostepa, predsednica Privredne komore Albanije.

Srpska preduzeća u Albaniju najviše plasiraju bezalkoholna pića, pšenicu, kukuruz, automobile, proizvode od gvožđa i građevinski materijal. Iz Albanije u Srbiju betonski čelik, cement, voće i povrće.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво